Nieuws

12 x kennis vergroten met de RIONEDwebinars

Publicatiedatum 07 december 2020

De afgelopen maanden hebben al veel begunstigers de RIONEDwebinars gevolgd. Twaalf onderwerpen waarmee u up-to-date blijft in uw vakgebied. Van doelmatig afkoppelen tot de Omgevingswet en van effectief riolen inspecteren tot veilig werken met asbesthoudende voegenkit. Hebt u ze gemist? Geen probleem, u kunt ze hier online bekijken. Doe er uw voordeel mee!

De webinars zijn verzorgd door professionals uit het vakgebied en auteurs die gewerkt hebben aan actualisaties van de Kennisbank Stedelijk Water. We zetten ze hier allemaal op een rij.

Omgevingswet

Wat is de relatie van de Omgevingswet (2022) met riolering en stedelijk waterbeheer? In drie webinars wordt u bijgepraat over de omgevingsvisie, het omgevingsprogramma en het omgevingsplan.

Rioolinspectie

In de Kennisbank Stedelijk Water zit een handige filterhulp, die u kunt gebruiken voor inspectiemethoden. Hoe u dit doet, ziet u in het webinar De nieuwe werkwijze voor rioolinspecties goed inzetten – 3 september 2020 - Petra van der Werf (Ambient) en Bram van Bekkum (M.J. Oomen).

Hoe kunt u effectief inspecteren op basis van een risicobenadering (kans x gevolg)? Bekijk Van riolen inspecteren naar (verbeter)maatregelen – 1 oktober 2020 - Peter Wonink (Roelofs Advies en Ontwerp) en Ewald Oude Luttikhuis (Leidschendam-Voorburg).

Afkoppelen

Wat zijn beargumenteerde voors en tegens van afkoppelen? In dit webinar krijgt u uitleg aan de hand van de inzichten uit de STOWA-publicatie ‘Afkoppelen, kansen en risico’s van anders omgaan met hemelwater in de stad’.
Wanneer is afkoppelen doelmatig? – 24 september 2020 - Jeroen Langeveld en Rémy Schilperoort (beide Partners4UrbanWater).

Rioleringsdata

Hoe ontsluit u uw GWSW-rioleringsdataset online? En hoe kunt u gegevens uit die verschillende databronnen slim combineren en analyseren in een (Q)GIS-omgeving? Bekijk het webinar Rioleringsdata op de kaart in (Q)GIS – 17 september 2020 - Marianne Kruger (Duopp) en Lennard Stigter (Waterfeit).

Asbesthoudende voegenkit

In dit webinar komen de voorlopige aanbevelingen voor veilig werken met asbesthoudende voegenkit aan bod. Ook hoort u meer over het traject naar een landelijke regeling voor de te hanteren risicoklasse bij sanering van de voegenkit.
Veilig werken met asbesthoudende voegenkit – 25 juni 2020 - Ton Beenen (Stichting RIONED) en Jody Schinkel (TNO).

Gezondheidsaspecten van stedelijk water

In dit webinar gaat het niet alleen over de risico’s van het coronavirus, maar vooral ook over andere ziekteverwekkers in afvalwater. Van rioolreiniging, persoonlijke beschermingsmiddelen, protocollen 1,5-metersamenleving, omgaan met mondkapjes, ontluchting van de riolering, zwemmen in open water tot overstorten en fonteinen.
Gezond rioleren en veilig stadswater in en buiten coronatijd - 4 juni 2020 - Heleen de Man (Sanitas Water) en Hugo Gastkemper (Stichting RIONED).

Modelleren hydraulisch functioneren

Rond de publicatie van het nieuwe kennisbankonderdeel ‘Modelleren hydraulisch functioneren’ over het modelleren van waterstromen in stedelijk watersystemen hebben we zowel voor modelleurs als opdrachtgevers een webinar verzorgd. Modelleurs krijgen informatie over wat er voortaan van ze wordt verwacht, opdrachtgevers leren wat ze moeten weten om de juiste modeleeruitvraag te doen.
Modelleren hydraulisch functioneren - 15 april 2020 - Jeroen Langeveld, Erik Liefting (beide Partners4UrbanWater).
Opdracht geven voor een modelstudie - 22 april 2020 - Jeroen Langeveld, Erik Liefting (beide Partners4UrbanWater) en Eduard Schilling (Nijmegen).

Een composietbui is een kunstmatige bui, gebaseerd op neerslagstatistieken over een lange periode. Hoe komen composietbuien tot stand en hoe kunt u ze gebruiken? Bekijk uitlegvideo Composietbuien – 14 oktober 2020 - Erik Liefting (Partners4UrbanWater).

Klimaatbuien

Klimaatbuien komen steeds vaker voor. Waar blijft het water tijdens en na een bui en hoe vragen verschillende soorten wateroverlast om verschillende soorten maatregelen? U ziet het in dit webinar.
Waar blijft het water tijdens en na klimaatbuien? – 10 september 2020 - Rob van der Velde (WATERmaat) en Jelmer Roosjen (Nelen & Schuurmans).

Alle nieuwsberichten