U kunt luchtfoto's gebruiken om het areaal groene daken vast te stellen. Maar de hydraulische eigenschappen (zoals berging) zijn per groen dak zeer variabel. U moet dus per groen dak de kenmerken bepalen. Als uw gemeente subsidie verleent voor groene daken, hebt u wellicht al informatie over de omvang en de hydraulische eigenschapen van de groene daken. Maar omdat niet alle groene daken worden aangemeld voor subsidie, krijgt u op deze manier geen compleet overzicht. Als alternatief of als aanvulling kunt u een veldinventarisatie doen. Neem in uw inventarisatie voor de modellering in elk geval de volgende gegevens op:
- Omvang van het groene dak.
- Of het dak vlak of hellend is.
- Dikte en materiaal van de substraatlaag.
- Omvang van de statische berging in de substraatlaag (berging tussen veldcapaciteit en verwelkingspunt).
- Omvang van de statische berging in de drainagelaag.
- Aanwezige afvoerbegrenzing.
- Dynamische berging tot het niveau van de overlaat (bij een afvoerbegrenzing).
- Wijze van aansluiting op het stedelijke watersysteem .
Te weinig informatie
- Als u wel het areaal groene daken in beeld hebt maar niet weet welke eigenschappen de groene daken hebben, kunt u het best uitgaan van een standaard groen dak zonder afvoerbegrenzing, met een statische berging in de substraatlaag en eventueel in de drainagelaag.
- Hebt u helemaal geen informatie over de dikte en bergingseigenschappen van de substraat- en de drainagelaag, houd dan een totale statische berging aan van 15 mm.

1 Teeuw & Ravesloot (2013). Begroeide Daken na 2010.