Met de volgende maatregelen kunt u gezondheidsrisico’s bij bedriegertjes verminderen:

1. Vul het reservoir van bedriegertjes met drinkwater (zie figuur A). Uit het onderzoek blijkt dat systemen gevuld met ander water dan drinkwater een risico vormen voor de gezondheid van mensen. Het water in zo’n systeem is ook zichtbaar troebeler dan in een systeem gevuld met drinkwater.


Figuur A Reservoir bedriegertje gevuld met grondwater (links) en drinkwater (rechts) foto’s Arthur Nijhof

2. Gebruik desinfectiemaatregelen om ziekteverwekkers te verwijderen.

3. Zorg dat verontreinigingen niet kunnen afstromen in het reservoir (zie figuur B). Tijdens het onderzoek bleek het waterreservoir van bedriegertjes op meerdere locaties te worden verontreinigd door afstromend regenwater, afvalwater van de markt of schoonmaakwater na het schoonspuiten van de straat. De toestroming van buiten het bedriegertje is te voorkomen door het reservoir op hoogte te brengen.


Figuur B Bedriegertjes waar verontreinigende stromen wel (links) en niet (rechts) kunnen afstromen in het reservoir

4. Neem wekelijks watermonsters gedurende het seizoen en bepaal de concentratie E. coli. Uit het onderzoek blijkt dat bedriegertjes met een reservoir gevuld met drinkwater kunnen voldoen aan een richtwaarde voor goede waterkwaliteit van maximaal 100 kve E. coli per 100 ml. Als de concentratie E. coli boven deze waarde komt, moet u het reservoir met een hogedrukreiniger reinigen en opnieuw desinfecteren, bijvoorbeeld met chloor. Deze methode is ook zeer bruikbaar als er toch regenwater (of een andere afvalstroom) in het reservoir terechtkomt (zie punt 3). Met behulp van metingen kan het moment bepaald worden wanneer reiniging en desinfectie noodzakelijk is.


 
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel