Met droge voeten wonen in een kuil

Laatst geac­tu­aliseerd 11 februari 2020

Impressie van de parallelsessie 'Met droge voeten wonen in een kuil' tijdens de RIONEDdag 2020.

John Evers.Vergroot afbeelding

Intuïtief voelen we al aan dit een uitdaging is. Regenwater verwerken in een grote, diepe kuil zonder escapemogelijkheden. Ruim een jaar geleden werd de inmiddels gepensioneerde John Evers van ingenieursbureau Kragten ingeschakeld bij deze uitdaging. Toen waren de huizen eigenlijk al gebouwd…

Het oorspronkelijke ontwerp leek op een rioolstelsel waarvan het overstortende regenwater à la minute zou moeten infiltreren in de bodem. Het volume waterberging op straat was veel te klein om het water van extremere buien op te kunnen vangen. RainTools simulaties lieten zien dat er circa 20 cm water in de woningen zou komen te staan bij bui 10. Daar werd het publiek in de volle zaal stil van.

Als uitgangspunt nam John het ontwerp van een laadkuil uit de NTR 3216, een richtlijn die prima past op deze situatie. Om de woningen te beschermen heeft hij geadviseerd een waterberging van 150 mm in Rockflow te maken, gerelateerd aan het afwaterende oppervlak. Dus niet alleen het verharde oppervlak maar ook de onverharde taluds. Extra taludbescherming was één van de detailuitwerkingen die maakten dat het een goed functionerend systeem werd.
Het publiek had veel vragen, zelfs nog na afloop van de sessie. Opvallend was ook dat het publiek zich heel goed kon vinden in de gekozen aanpak, die niet als te risicomijdend werd ervaren. Het is uiteindelijk een mooi voorbeeld van een situatie waarin je in een kuil misschien wel veiliger kunt wonen dan in platte woonwijk waar de bouwpeilen te krap zijn gekozen.

Bekijk de presentatie.

Lees ook de verslagen van de andere sessies tijdens de RIONEDdag 2020.