Bedrijfsbezoek IKT Gelsenkirchen 

Op 7 juni 2023 bezocht Stichting RIONED met een grote groep Nederlandse persleidingenbeheerders het onderzoekslaboratorium van IKT in Gelsenkirchen. IKT is het Duitse not-for-profit onderzoeksinstituut voor ondergrondse infrastructuur. Het werkbezoek richtte zich op de grote en geavanceerde proefopstelling voor inspectietechnieken voor persleidingsystemen, maar ook andere IKT-activiteiten en de voortgang van het RIONED/STOWA onderzoeksprogramma Professioneel Persleidingenbeheer kwam aan bod.

Met een bus vanaf station Arnhem vertrokken de 47 deelnemers vroeg naar Gelsenkirchen in het Ruhrgebied. Wetenschappelijk directeur van het IKT Prof.dr.dipl.ing. Bert Bosseler heette de Nederlandse gasten van harte welkom bij het onderzoeksinstituut IKT met een toelichting op het instituut. Vervolgens vertelde Irene Scheperboer, senior research fellow bij IKT, over het onderzoek naar (betere) persleidinginspecties, waarna we met elkaar uitgebreid en deskundig werden rondgeleid in de onderzoekslaboratorium, met een praktijkhal voor grote (persleiding)opstellingen en een proefstukkenlab.

Testopstelling

Onder leiding van Stichting RIONED en in samenwerking met persleidingbeheerders en universiteiten uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Vlaanderen heeft IKT met een EU-bijdrage een opstelling gerealiseerd voor beproeving van technieken voor persleidinginspecties. Onderzoekers en bedrijven gebruiken de testopstelling om de mogelijkheden van de inspectieapparatuur objectief in beeld te brengen op basis van speciaal aangebrachte defecten in de buisdelen. De leveranciers/ontwikkelaars van de inspectietechnieken waren vooraf niet in detail bekend met de aangebrachte defecten; pas na uitvoering van hun inspectieresultaten en -analyses krijgen zij daar inzicht in. 

Bedrijfsbezoek IKT Gelsenkirchen Vergroot afbeelding

Diverse leveranciers en universitaire onderzoekers hebben de proefopstelling inmiddels gebruikt, wat waardevolle inzichten en verbeteringen voor hun apparatuur en aanpak heeft opgeleverd. Voor andere belangstellenden dringt de tijd, de opstelling wordt naar verwachting in juli of augustus 2023 ontmanteld. Gezocht wordt naar een locatie om de opstelling beschikbaar te maken/houden voor herhalings- en vervolgonderzoek.

Nederlandse persleidingenbeheerders het onderzoekslaboratorium van IKT in GelsenkirchenVergroot afbeelding

Verderop in het programma was ruimte voor bespreking van beheer van persleidingendata en van uniforme registratie van incidenten met persleidingsystemen en hoe daarvan met elkaar te leren is. Ook werd een demo gegeven van een proefinstallatie om het effect van waterslag op linings in persleidingen te bepalen. Bovendien kregen we een uitstekende lunch. Halverwege de middag stapten we weer in de bus, waarin opnieuw levendige gesprekken en kennisuitwisseling zorgen voor een aangename terugreis.