Het onderzoek richt zich vooral op de risico’s op maag-darmklachten die ontstaan door de ziekteverwekkers Campylobacter, Cryptosporidium, Giardia, norovirus en enterovirus. Maagdarmklachten zijn de meestvoorkomende klachten die geassocieerd worden met verontreinigd water, daarom is voor dit ziektebeeld gekozen. De genoemde ziekteverwekkers zijn de ziekteverwekkers die in Nederland de meeste maag- en darmklachten veroorzaken door contact met water. Daarnaast zijn deze ziekteverwekkers ook gekozen omdat:

  • zij in hoge concentraties in het water aanwezig kunnen zijn door verontreinigingen afkomstig uit onder meer vogelpoep, hondenpoep en riolering;
  • zij een lage infectieuze dosis hebben (inslikken van een lage dosis kan al tot ziekte leiden);
  • het verschillende soorten micro-organismen zijn met een verschillend gedrag. Campylobacter is een bacterie, Cryptosporidium en Giardia zijn parasieten en noro- en enterovirus zijn virussen.

Waar mogelijk zijn ook de risico’s voor Legionella in kaart gebracht. Legionella is een ziekteverwekker (bacterie) die ernstige luchtwegklachten veroorzaakt (longontsteking). Deze bacterie komt van nature voor in water en groeit bij temperaturen boven de 25˚C.


Tabel A Overzicht concentratie indicatorbacteriën en ziekteverwekkers in ontlasting en wate (N/l = aantal ziekteverwekkers per liter)

De risico’s voor andere gezondheidsklachten zijn niet gekwantificeerd in dit onderzoek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luchtwegklachten, oorontstekingen, oogontstekingen en andere ernstige aandoeningen, zoals verlammingsverschijnselen of ernstig nier- en leverfalen.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel