Controleer de effectiviteit en efficiëntie van uw incidentenplan riolering. Dit betekent dat u regelmatig oefent met fictieve incidenten en deze oefeningen evalueert. Waar nodig kunt u uw incidentenplan riolering dan aanpassen.

Samen oefenen

Alle rioleringsbeheerders, ondersteuners, managers en aanverwante afdelingen en mensen kunnen te maken krijgen met een calamiteit. Het is belangrijk dat iedereen bekend is met zijn rol en in staat is de juiste dingen te doen. Regelmatig oefenen is een voorwaarde om dit in stand te houden. Dit geldt ook voor onderaannemers die onder uw gezag werkzaamheden uitvoeren. Het is belangrijk om samen te trainen en te oefenen.

Professionele begeleiding

Zoek eventueel professionele begeleiding, want oefenen en evalueren zijn vaardigheden. Professionele begeleiding hoeft niet veel geld te kosten. Misschien kunnen mensen binnen uw gemeente of veiligheidsregio u hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld een gecertificeerde procesmanager oefenen (PMO). Vraag dit na bij uw gemeentelijke contactpersoon crisisbeheersing of bij uw veiligheidsregio.
 
In Professioneel oefenen vindt u een stappenplan voor het organiseren van professionele oefensessies. Voorbeeldoefeningen bevat drie voorbeeldoefeningen.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel