Een weegregenmeter vangt de neerslag op in een reservoir dat varieert van 150 tot 750 mm. Het reservoir wordt continu gewogen en de meter registreert automatisch de gewichtstoename. Het reservoir van de weegregenmeter wordt niet automatisch geleegd. Dit moet tijdens het onderhoud gebeuren. Hoe vaak onderhoud nodig is, hangt mede af van de reservoirinhoud.

Weegregenmeters hebben een groot meetbereik (6 mm/h tot 1.800 mm/h) met een hoge nauwkeurigheid (afwijking van minder dan 5%). Wel zijn ze relatief duur. Doordat ze weinig mechanische onderdelen hebben, zijn ze niet onderhoudsgevoelig en is kalibratie minder vaak nodig. Dit is een van de redenen dat gemeenten dit type apparaat vaak gebruiken op slecht toegankelijke locaties. Een belangrijk voordeel is dat de meter alle neerslag (ook sneeuw en ijs) zonder vertraging meet. Nadeel is dat de weegregenmeter niet het type neerslag kan meten.

Figuur A Een weegregenmeterVergroot afbeelding
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel