Nieuws

GWSW 1.5.1 vastgesteld en gepubliceerd

Publicatiedatum 14 juli 2020

Met deze nieuwe versie van het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) en het RibX-uitwisselformaat kan visuele inspectie conform de Europese norm plaatsvinden. Ook hebben we de standaardset voor GIS-presentaties van rioleringsdata toegevoegd. Dankzij deze en diverse kleine verbeteringen kunt u betere analyses maken en gegevens soepel(er) uitwisselen.

Het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) wordt steeds meer gebruikt. Om ervoor te zorgen dat alle partijen in het rioleringsbeheer data beter kunnen omzetten, uitwisselen en gebruiken, is Stichting RIONED continu bezig om de gegevensstandaard te verbeteren en uit te breiden. Ook stemmen we het GWSW af met andere gegevensstandaarden. Afgelopen maanden heeft dat geleid tot GWSW 1.5.1, dat het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden op 26 juni heeft vastgesteld en Stichting RIONED daarna heeft gepubliceerd.

Wijzigingen RibX

De nieuwe versie bevat alle wijzigingen om het GWSW-model en het RibX-uitwisselformaat geschikt te maken voor visuele inspectie op basis van de EN 13508-2 (‘visuele inspectie nieuwe stijl 2020’). Ook hebben we verbeterpunten verwerkt die aan het licht zijn gekomen in de vier jaar dat we nu met het RibX werken. GWSW 1.5.1 geeft dus ook een RibX 1.5.1. Daarom hebben we ook direct de RibX-validatietool (online) en de SUF-RIB > RibX-conversietool (standalone) herzien. Binnenkort komen een geactualiseerde RibX-handleiding en -specificatiedocument beschikbaar.

GIS-presentaties en -analyses

Naast de RibX-wijzigingen hebben we GWSW-Basis verbeterd voor gebruik door gemeenten, waterschappen en adviseurs. Ook is deze versie afgestemd met de Saniwijzer. Verder hebben we de set standaardstijlen en -symbolen voor GIS-presentaties nu formeel opgenomen. Deze stijlset wordt toegepast in de kaartlagen Stedelijk Water (Riolering) op het PDOK-platform en maakt uniforme presentaties en GIS-analyses eenvoudiger. U kunt de stijlset ook in uw eigen GIS-applicatie gebruiken, er zijn QGIS- en ArcGIS-templates beschikbaar.

Meer weten?

GWSW 1.5.1 is gepubliceerd via https://data.gwsw.nl.
Alle RibX-tools zijn beschikbaar via https://www.riool.net/ribx
Lees meer over de GIS-stijlset https://apps.gwsw.nl/item_geo?dataset=.

Wilt u de ontwikkeling van de GWSW-standaard en digitale tools voor het stedelijk waterbeheer op de voet volgen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief Data & Informatie.

Alle nieuwsberichten