Nieuws

Gebruik de Campagne Niet in het Riool

Publicatiedatum 21 april 2020

Tijdens de coronacrisis wordt er thuis meer schoongemaakt en meer het toilet gebruikt. Dat merken de rioleringsbeheerders want het aantal rioolverstoppingen per dag stijgt, doordat er vochtige doekjes, schoonmaakdoekjes, keukenpapier en ander vast afval in het riool worden aangetroffen. Met de landelijke campagne ‘Niet in het riool' kunt u als gemeenten uw inwoners beter informeren.

Het is heel simpel: in de wc horen alleen poep, plas en toiletpapier. Vochtige doekjes, babybillendoekjes en andere doekjes horen altijd in de afvalbak bij het restafval. Hoe zorgt u er nou voor dat mensen dit ook weten? De landelijke campagne ‘Niet in het riool’ bestaat uit diverse materialen die u kunt inzetten om het publiek te informeren over goed rioolgebruik.

Gebruik de campagnemiddelen van Niet in het riool die Stichting RIONED voor u beschikbaar stelt. Maak als gemeente handig gebruik van de campagne om samen met uw inwoners het riool schoon te houden. Samen staan we sterk in goed rioolbeheer.

Praktische tips

Daarnaast staan op www.nietinhetriool.nl praktische tips en uitleg filmpjes, zodat inwoners zelf kunnen bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: poep, plas en toiletpapier!

 • Mondkapjes zijn vast afval en gooi je weg in de afvalbak.
  Tip: Raak gebruikte mondkapjes bij het verwijderen niet met je hand aan. De mondkapjes kunnen gewoon bij het vaste afval.
 • Vezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool.
  Tip: zet een prullenbakje naast de wc!
 • Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool.
  Tip: giet het terug in een plastic fles of leeg pak melk en doe het in de vetrecyclecontainer!
  Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol!
Alle nieuwsberichten