Stedelijkwaterbeheer is springlevend
Hilde Niezen, directeur Stichting RIONED, gaat naar buiten om te praten met begunstigers van onze stichting - gemeenten, waterschappen, provincies en bedrijven - over het vakgebied stedelijk water. De afgelopen maanden is Hilde al op verschillende werkbezoek geweest dwars door het land. Van oefenterreinen tot creatieve beheersoplossingen in de praktijk. Hebt u een interessant project of verhaal over stedelijkwaterbeheer? Wacht niet, maar laat van u horen.
Tijdens het eerste werkbezoek in de gemeente Wageningen werd de veelzijdigheid van stedelijkwaterbeheer meteen duidelijk.
De bodem, het grondwater en de inrichting van de openbare ruimte zorgen in Den Helder voor een flinke uitdaging en interessante oplossingen zag Hilde. De gloednieuwe klimaatadaptieve wijk De Tuunen in Den Burg op Texel biedt kansen voor de toekomst.

Ook de hoofdstad Amsterdam wordt bezocht om de beheersoplossingen van Waternet voor vet en doekjes te bekijken.
Wateroverlast, droogte en riooloverstortingen in Natura 2000 gebied worden in het project Amerongen Regenwaterproof met creatieve en zichtbare oplossingen aangepakt.
Met de eerste wadi is Enschede voorloper op het gebied van klimaatadaptieve oplossingen. Ook de straat moet klimaatadaptiever worden op veel plekken in de stad wordt ruimte gemaakt voor ondergrondse en bovengrondse wateropvang.
In Vlissingen hoorde Hilde over de flinke ingrepen om het Vlissingse afvalwater op de nieuwe bestemming te krijgen, piekbuien, klimaatadaptieve oplossingen op perceelniveau.
Tijdens het werkbezoek aan zowel Martens Beton, als later aan Pipelife werd zichtbaar hoe belangrijk innovatie in het stedelijk waterbeheer is.

Bij de rwzi-Eindhoven van Waterschap de Dommel werden de omvangrijke beheeropgaven van hemelwater tot afvalwater in relatie tot klimaatverandering maar al te duidelijk.
Op de oefenterreinen van SOMA Bedrijfsopleiding voor de infrasector in Harderwijk sprak Hilde over de arbeidskrapte en de rol van opleiden daarin.
Meekijken bij een opleveringsinspectie van een hemelwaterriool bij een bouwproject in Veenendaal laat het vakmanschap van de inspecteur zien en hoe techniek en praktijk bij elkaar komen.
Hebt u een interessant project of verhaal over stedelijk waterbeheer?
In de rubriek ‘Naar buiten’ wil ik ons mooie vakgebied in de volle breedte in beeld brengen. Wat speelt er bij u? Waar bent u trots op? Laat het me weten. Ik kom graag bij u op bezoek. Stuur een e-mail onder vermelding van ‘Naar buiten’. Wie weet tot binnenkort!