Naar Buiten
  Hilde Niezen

Leren in de praktijk bij SOMA

Publicatiedatum 23 februari 2023

In de rubriek ‘Naar buiten’ vertelt directeur Hilde Niezen over haar werkbezoeken in het land. Deze keer was ze te gast bij SOMA Bedrijfsopleiding voor de infrasector in Harderwijk. Ze bezocht de oefenterreinen, sprak met Sytze Kloosterman en Frans Seelen, beiden accountmanagers, over de arbeidskrapte en de rol van opleiden daarin en leerde de geschiedenis van SOMA kennen.

86 jaar opleidingsgeschiedenis

Al sinds 1937 verzorgt SOMA opleidingen voor werk in de infrastructuur, toen nog onder de naam Stichting Bevordering Wegenbouw. In eerste instantie voor machinisten, later kwamen er opleidingen bij voor alles wat je kunt bedenken in de infrasector. In 1998 werden de verschillende vestigingen samengevoegd en kon SOMA voor één symbolische gulden een oude kazerne overnemen in Harderwijk, met een terrein erbij van 27 hectare. Deze gebouwen zijn verbouwd tot een grootschalig opleidingscentrum waar naast de bedrijfsopleidingentak ook het SOMA-college is gevestigd. Hier worden BBL- en BOL-opleidingen gegeven tot aan MBO-4. De leerlingen wonen deels intern in Harderwijk. Daarom zijn de oude officiersverblijven veranderd in een campus waar zo’n 300 studenten wonen.

Huidige arbeidskrapte

Sytze Kloosterman en Frans Seelen vertellen gepassioneerd over hun werk en hun betrokkenheid bij de sector. Als accountmanagers komen ze bij veel bedrijven, gemeenten en waterschappen over de vloer. Ze merken heel duidelijk hoe krap de arbeidsmarkt momenteel is. Bedrijven en overheden zoeken hun werknemers al geruime tijd buiten Nederland, bijvoorbeeld in het Oostblok. Ook statushouders worden door SOMA klaargestoomd voor een baan in de infra. De opleiding bestaat dan niet alleen uit theorie en praktijklessen, maar ook uit Nederlandse lessen en praktische informatie over hoe het werkt bij een Nederlands bedrijf. 

Opleiding voor onderhoud elektrisch en waterstof aangedreven machines

SOMA Bedrijfsopleidingen verzorgt daarnaast ook opleidingen op locatie bij klanten in Nederland en onze buurlanden. En is naast het infrawerk ook gespecialiseerd in opleidingen voor offshore hijsen. Meegaan met de ontwikkelingen en inspelen op de behoeftes vanuit de markt is kenmerkend voor SOMA. Zo bieden ze als eerste opleider in Nederland opleidingen aan op het gebied van onderhoud aan elektrisch en waterstof aangedreven machines.

Gravende studenten

Tijdens de rondleiding op het terrein zien we pas echt hoe breed en leuk werk in de infra is. Er is een terrein om te asfalteren, er zijn kranen, graafmachines en allerhande andere voertuigen.

.Vergroot afbeelding

Er ligt een stuk spoor, er zijn werkplaatsen voor onderhoud, en zelfs een paar autowrakken om bergingswerk te oefenen. Voordat een student in een voertuig kan gaan werken zijn er simulatoren waarmee studenten gezamenlijk kunnen oefenen. En voor de ondergrondse infra is er een terrein waar volledige gas-, water-, elektra-, kabel- en rioleringsnetten liggen waar studenten aan het graven zijn op zoek naar de juiste leiding. Op onze vraag beamen Sytze en Frans lachend dat hun werkterrein eigenlijk één grote speeltuin is. 

De komende maanden gaan we verder verkennen hoe we de samenwerking kunnen oppakken. Daarvoor zijn volop kansen. Al is het alleen maar door samen in beeld te brengen hoe leuk het is om te werken aan stedelijk water en infrastructuur. 

Oproep nodig me uit!

Hebt u een interessant project of verhaal over stedelijk waterbeheer? In de rubriek ‘Naar buiten’ wil ik ons mooie vakgebied in de volle breedte in beeld brengen. Wat speelt er bij u? Waar bent u trots op? Laat het me weten. Ik kom graag bij u op bezoek. Stuur een mail onder vermelding van ‘Naar buiten’. Wie weet tot binnenkort!

 

Meer Naar Buiten