Naar Buiten
  Hilde Niezen

Beton en nog eens beton

Publicatiedatum 11 oktober 2022

In deze rubriek vertelt directeur Hilde Niezen over de werkbezoeken die ze aflegt om het stedelijke waterbeheer in Nederland beter te kennen. Dit keer bracht ze een werkbezoek aan Martens Beton. Een bedrijf dat buizen, putten en allerlei andere elementen produceert. Tijdens een rondleiding op het enorme terrein in een soort golfkarretje, via een virtual reality bril en in fotogenieke fabriekshallen deed Hilde weer interessante nieuwe inzichten op.

Te gast bij Martens

De reis ging deze keer naar het Brabantse Oosterhout, waar we te gast waren bij Martens Beton. We mochten een kijkje nemen op het uitgestrekte fabrieksterrein. Directeur René du Pree ontving ons bij de ingang, waarna we met een soort meerpersoons golfkar het terrein over werden vervoerd. Dat was geen overbodige luxe, want op een oppervlak van 64 ha kom je te voet niet snel waar je wezen moet.

Grote speler in Nederland

Martens is een echt familiebedrijf. Al sinds 1881 is het bedrijf actief in de bouwsector. Eerst als aannemersbedrijf, en sinds 1920 worden er in Oosterhout betonnen buizen, putten, betonstraatstenen en andere elementen geproduceerd. Maar Martens maakt meer, zoals PVC-buizen en biobased keramiek. Daarnaast worden doe-het-zelfwinkels dagelijks door Martens beleverd.

Eigengereid familiebedrijf

Foto van windmolen op het terrein van Martens Beton
Figuur A Windmolen op het terrein van Martens BetonVergroot afbeelding

René du Pree vertelt met veel betrokkenheid over de historie. Zelf werkt hij al ruim 20 jaar voor het bedrijf, waar hij sinds kort de leiding over de betonsectie heeft. Als echt familiebedrijf kiest Martens voor langetermijnoplossingen. Zo wordt alle regenwater in – hoe kan het ook anders –  buizen opgevangen en gebruikt voor het productieproces, staan er al vele jaren windmolens op het terrein en wordt warmte uit de PVC-productie hergebruikt in de betonafdeling. Een zekere eigengereidheid is de familie ook niet vreemd. Zo wilde Jan Martens, die nog aan de wieg van Stichting RIONED stond, alleen Nederlandse waar gebruiken. En dan kon het gebeuren dat een vrachtwagen van buitenlandse makelij aan de poort werd geweigerd. Die kwam er toen echt niet in, al was de levering nog zo belangrijk. Dat was geruime tijd terug, maar ook de dag van vandaag pakt Martens het vaak anders aan dan anderen.

Vierkante put

Stichting RIONED heeft een publieksfolder met de titel Waarom zijn putdeksels rond. Daar is een hele goede reden voor. Maar in 1963 werd voor de put die onder het deksel zit het tegendeel bedacht: die moest niet rond meer zijn maar vierkant, want op de vierkante vorm kan veel efficiënter worden aangesloten. Dat spaart ruimte in de ondergrond en materiaal. Martens maakt dan ook geen ronde putten, al worden die buiten Nederland nog volop gebruikt.

Geen stoffige fabriek

Na uitleg over het productieproces via een VR-bril mogen we een kijkje nemen in de nieuwe buizenfabriek waar Qube buizen worden geproduceerd. Ik had verwacht op een stoffige, lawaaiige plek te komen, maar we komen binnen in een grote frisse hal waar pas geproduceerde ‘groene’ buizen keurig in het gelid staan te drogen. De nieuwe buizen worden in een gestaag tempo aan de rijen toegevoegd. Buiten liggen de buizen die al zijn uitgehard te wachten op uitlevering. Op deze mooie dag met blauwe lucht is het een prachtig gezicht, en wij zijn niet de enigen die het mooi vinden. Er worden zo nu en dan zelfs trouwfoto’s gemaakt.

Mallen en nog eens mallen

De productie van putten is een wat minder rustig proces. Hier worden putten in vele standaardmaten geproduceerd, met kant en klare aansluitingen erin. Om al die verschillende putten te kunnen maken staan er tientallen mallen te wachten. Het is erg interessant om te zien hoe al die assets waar we het zo veel over hebben worden gemaakt. Wie ook eens een kijkje wil nemen is welkom bij Martens.

Samenwerking

Na afloop van de rondleiding praten we nog even na met René, die ook actief is in de samenwerking met andere fabrikanten in het Betonhuis, en in de samenwerking binnen Stichting RIONED. Natuurlijk is er concurrentie binnen de branche, maar uiteindelijk is het in ieders belang dat we werken naar duurzame, toekomstbestendige stedelijk watersystemen. Als Stichting RIONED doen we dat samen met alle bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Een samenwerking om trots op te zijn.

En oh ja, die ronde putdeksel? Wie nog niet weet hoe dat zit kan deze folder eens bekijken. Die is nog steeds te bestellen of te downloaden voor gemeenten en andere geïnteresseerden.

Oproep nodig me uit!

Hebt u een interessant project of verhaal over stedelijk waterbeheer? In de rubriek ‘Naar buiten’ wil ik ons mooie vakgebied in de volle breedte in beeld brengen. Wat speelt er bij u? Waar bent u trots op? Laat het me weten. Ik kom graag bij u op bezoek. Stuur een mail, onder vermelding van ‘Naar buiten’. Wie weet tot binnenkort!

Meer Naar Buiten