GWSW-Kengetallen gebruiksklaar

Laatst geac­tu­aliseerd 20 oktober 2023

Gemeenten en waterschappen kunnen rioleringsdata eenduidig en beter inbrengen voor afvalwaterprognoses, dankzij de module GWSW-Kengetallen die per januari 2023 als onderdeel van GWSW 1.6 is gepubliceerd. Daarmee is rioleringsdata van waterschappen en inliggende gemeenten eenduidig te combineren om gezamenlijke afvoerscenario’s door te rekenen.

Kengetallen en afvoerrelaties van rioolstelsels en rioleringsgebieden zijn essentieel voor het uitwerken van afvalwaterprognoses. Het datamodel GWSW-Kengetallen is ontworpen om de gegevensuitwisseling hiervoor te harmoniseren en standaardiseren.

Capaciteitsberekeningen per rioleringsgebied

De nieuwe module GWSW-Kengetallen maakt rioleringsdata tot een eenduidige bron voor het doorrekenen van afvoerscenario’s in de gehele afvalwaterketen. Die afvalwaterprognoses zijn belangrijk voor de capaciteitsplanning van gemalen, persleidingen en zuiveringen, voor operationeel beheer en voor inzicht in emissies. Voor het opstellen van afvalwaterprognoses is nu nog vaak een forse inspanning nodig om de benodigde informatie bij elkaar te krijgen bij zowel het waterschap als de inliggende gemeenten.

Afvoernetwerk geschematiseerd in GWSW-Kengetallen.Vergroot afbeelding

Kengetallen van rioolstelsels en rioleringsgebieden en afvoerrelaties  worden bij verschillende organisaties, op verschillende plekken en in verschillende formaten opgeslagen. De GWSW-standaard biedt vanaf versie 1.6 (januari 2023) een uniform gespecificeerde dataset, uitwisselformaat en semantiek (uniforme termen en afgesproken definities). Zo weet iedereen welke informatie van de afvoernetwerken nodig is voor de prognoses en analyses.

Ontwikkelaars en proces

De module GWSW-Kengetallen is in opdracht van Stichting RIONED ontwikkeld door Jordie Netten (Netten Wateradvies, voorheen Nelen en Schuurmans), Wouter van Riel (infralytics) en Marinus Vonhof (marIvon, GWSW-team), mede op verzoek van de Community of Practice  Afvalwaterprognoses van STOWA.

De specificatie van de gegevensbehoefte vond plaats samen met deskundigen van gemeenten, waterschappen en adviesbureaus. Vervolgens is een informatiemodel gemaakt en zijn proefnemingen met praktijkgegevens van gemeenten en waterschappen uitgevoerd. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde open data en eenduidige terminologie is het nu mogelijk om op een efficiënte en vergelijkbare wijze de afvoerrelaties en Kengetallen te beschrijven en uit te wisselen.

Bekijk de beschrijving en gebruikshandleiding (H.5) van GWSW-Kengetallen op Github.
De details van het informatiemodel zijn gepubliceerd op https://data.gwsw.nl/kengetallen.