Stroomschema verkennen van asbestverdachte verbindingen in riolering
Figuur A Stroomschema asbestverdachte verbindingen Vergroot afbeelding

Vanuit uw areaalgegevens kunt u verkennen waar naar verwachting asbesthoudende voegenkit tussen rioleringsonderdelen is verwerkt. Het stroomschema bestaat uit vier vragen:

  1. Van welk materiaal zijn de riolen? Steenachtige ((gewapend) beton of keramiek) rioleringselementen of aansluitingen daarop. Het gaat om alle verbindingen in (hoofd)riolen, rioolputten, aansluitleidingen en kolken, en verbindingen van aansluitleidingen op andere objecten. Ook in de kit voor de aansluiting van kunststof aansluitleidingen op een steenachtig (hoofd)riool is in de praktijk asbest aangetroffen. En in de voegen tussen putdelen en tussen de onder- en bovenbak van straatkolken en bij ontstoppingsputjes kan ook asbest in de voegenkit zitten.
  2. In welk jaar is de riolering aangelegd? Asbest is met name gebruikt vanaf 1945 tot en met 1993. Vanaf 1 juli 1993 is het gebruik van asbest wettelijk verboden. Wel zijn toen nog de voorraden opgemaakt. Daarom is het hele jaar 1993 nog verdacht.
  3. Wat is het type verbinding? Bij klikinlaten voor aansluitleidingen is geen kit nodig. Mof-spieverbindingen gebruiken een rubberring voor de flexibele en waterdichte verbinding van riolen. Bij vaar-moerverbindingen is vaak wel voegenkit gebruikt die dus asbest kan bevatten.
  4. Wat is het type voegvulling? Is sprake van een starre of flexibele verbinding? Vaar-moerverbindingen bevatten kit in de voegen óf zijn star verbonden met cement. Dit onderscheid kunt u met visuele (camera-)inspectie vaststellen.

Stappenplan

Het verkennen volgens het stroomschema is een van de stappen die u doorloopt vanaf de voorbereiding tot aan de oplevering van werkzaamheden aan riolering. Na de verkenning gaat u verder met de volgende stappen uit het stappenplan.

Heeft u suggesties? Laat het ons weten!

Stuur uw suggestie.
Vorige artikel Volgende artikel