RIONEDinnovatieprijs 2013: de putklep

Elk jaar wordt tijdens de RIONEDdag de RIONEDinnovatieprijs uitgereikt. Met de RIONEDdag 2022 in het verschiet is de aanmeldingstermijn voor de innovatieprijs al geopend. Een innovatie aanmelden kan tot 11 oktober 2021. In aanloop naar deze sluitingstermijn kijken wij met enkele oud-winnaars terug op het proces, hun innovatie en wat het betekent om de RIONEDinnovatieprijs te winnen. In dit bericht blikken Wiebe Bakker en Wietse Dijkstra terug op hun winnende innovatie van 2013: de putklep.

Wie zijn jullie?

Wiebe Bakker, mede-eigenaar W&W ingenieurs
Wietse Dijkstra, mede-eigenaar W&W ingenieurs
Ron Vogel, projectleider Waternet

Met welke innovatie deden jullie in 2013 mee?

Voor de gemeente Amsterdam hadden we toen we allen nog werkzaam waren bij Waternet, een product bedacht om regenwaterkolken te verbeteren.  Met de bedachte Putklep kon de groeiende problematiek van water op straat, stankklachten, rioolverstoppingen en vervuiling van oppervlaktewater een halt toegeroepen worden. Uit praktijkonderzoek bleek dat de Putklep een effectieve oplossing was. Met een geringe investering konden we het aantal klachten en meldingen verminderen en de kosten voor calamiteus onderhoud verlagen. 

Wat is er gebeurd met jullie product na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs 2013?

In samenspraak met Waternet werd een spin-off bedrijf opgezet om de Putklep verder te ontwikkelen tot een definitief en op grote schaal te produceren product. Ron besloot echter niet mee te doen met dit avontuur en zo begonnen wij, Wiebe en Wietse, het bedrijf W&W ingenieurs. Eerst vanaf de zolderkamer, in de avonduurtjes en weekenden, daarna een paar jaar deeltijds maar sinds 2017 werken we fulltime aan de ontwikkeling, productie en levering van producten voor afwatering en riolering. Daarbij is een succesvol partnerschap opgebouwd met de TBS-SVA Groep. W&W ingenieurs ziet kansen voor verbeteringen en samen met de TBS-SVA Groep vertalen wij dit naar concrete innovaties.

de PutklepVergroot afbeelding

Wat maakt(e) de Putklep echt innovatief?

We merkten dat de regenwaterafvoer in de praktijk vaak niet werkte, zoals men op kantoor dacht op basis van modelberekeningen. We zagen dat het onderhoud te kort schoot maar ook dat het systeem gevoelig is voor storingen en problemen. Bijvoorbeeld door het ontbreken van stankschermen in regenwaterkolken. Dit veroorzaakt stank, wateroverlast door verstoppingen én vervuiling van oppervlaktewater. Er was geen goede oplossing voor dit probleem, maar die moest er in onze ogen wel komen. Zo ontstond het idee van de Putklep: een nieuw, verbeterd stankscherm waarmee kolken eenvoudig, goedkoop en definitief hersteld kunnen worden.

Wat is het leukste dat je mee hebt gemaakt met deze innovatie?

We vonden in de TBS-SVA Groep vonden we een goede samenwerkingspartner. Wij zagen dat we elkaar kunnen versterken. En dat is gebleken met innovaties zoals de P-Line, Periscoopstomp (genomineerde van de RIONEDinnovatieprijs 2017), Extra Vuilvang en AmfibieUitklim. Stuk voor stuk successen die aansluiten op de eisen en wensen van vandaag en morgen. Ook de komende tijd zullen W&W en de TBS-SVA Groep nieuwe producten lanceren waarmee het stedelijk waterbeheer beter, duurzamer en toekomstbestendiger wordt.

Heb je nog een boodschap of tip voor degene die overwegen om mee te doen met de RIONEDinnovatieprijs?

We zijn nieuwsgierig, willen weten hoe het werkt en durven nieuwe paden in te slaan. We stappen makkelijk naar mensen toe, van een directeur, technisch ontwerper tot een medewerker die putten leegt. Zo krijgen we problemen en kansen in beeld en raken geïnspireerd tot het bedenken van nieuwe oplossingen.

Ook enthousiast geworden?

U kunt uw innovatie nog tot 11 oktober 2021, 23:59 uur opgeven voor de RIONEDinnovatieprijs 2022! Bekijk en lees wat de voorwaarden zijn voor deelname. Wij moedigen iedereen met een goed idee - een innovatief product, project, proces of een innovatieve dienst in het stedelijk waterbeheer en de riolering - aan om deze in te sturen.

Een onafhankelijke nominatiecommissie beoordeelt uw inzendingen en de beste drie inzendingen zullen een uitnodiging ontvangen om hun innovatie op de RIONEDdag van 2022 te presenteren aan de rest van de vakwereld!

 

Doe ook mee! En stuur uw innovatie in voor de RIONEDinnovatieprijs 2022.