Toepassing

  • Operationele planvorming
    Door het spiegelen van rioolleidingen krijgt u beperkte informatie die u kunt gebruiken als u een onderhouds- of inspectieplan opstelt.
  • Storingen/klachten
    Met spiegelen kunt u globaal de locatie (tellen van aantal verbindingen) en soms de aard, omvang en oorzaak van een storing of klacht vaststellen. Het gaat dan vooral om storingen en klachten die betrekking hebben op ‘afstroming’.

Werkwijze

Met een lamp of zonlicht brengt de inspecteur licht in de leiding. Hij inspecteert de leiding met een spiegel onder in de put vóór de monding van de te inspecteren leiding. Zo kan hij de toestand van de eerste meters rioolleiding bekijken en vaststellen of er verstoppingen of andere afwijkingen zijn.
 
 
Figuur A Spiegelen met zonlicht (links) en kunstlicht (rechts) (Bron: NPR 3218)

Registratie

De inspecteur codeert de toestand van het zichtbare leidingdeel of de put meestal niet. Vaak bepaalt u als beheerder op basis van de resultaten direct welke maatregelen nodig zijn. Deze maatregelen bestaan uit reiniging/onderhoud of nader onderzoek met video-inspectie.

Beperkingen

Deze methode is beperkt en verouderd en wordt alleen in uitzonderingen gebruikt, bijvoorbeeld op een bouwplaats. De methode geeft voor het zichtbare deel van de leiding alleen globale informatie over liggingsafwijkingen, obstakels of verstoppingen. De inspecteur legt de waarnemingen niet op foto of video vast; ze zijn dus niet reproduceerbaar.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel