Werkwijze

Met een lamp of zonlicht brengt de inspecteur licht in de leiding. Hij inspecteert de leiding met een spiegel – in de juiste hoek – onder in de put vóór de monding van de te inspecteren leiding. Zo kan hij de toestand van de eerste meters rioolleiding bekijken en vaststellen of er verstoppingen of andere afwijkingen zijn.

Schematische weergave van spiegelen
Figuur A Spiegelen met zonlicht (links) en kunstlicht (rechts) (Bron: Stichting RIONED) Vergroot afbeelding

Toepassing

 • Operationele planvorming.
  Met spiegelen van rioolleidingen krijgt u beperkte informatie die u kunt gebruiken als u een onderhouds- of inspectieplan opstelt.
 • Storingen/klachten.
  Met spiegelen kunt u globaal de locatie (tellen van aantal verbindingen) en soms de aard, omvang en oorzaak van een storing of klacht vaststellen. Het gaat dan vooral om storingen en klachten die betrekking hebben op ‘afstroming’.
 • Controle reinigingswerkzaamheden.
  Met spiegelen kunt u snel controleren of het riool goed gereinigd is.

Registratie

De inspecteur registreert de toestand van het zichtbare leidingdeel of de put meestal niet. Vaak bepaalt u als beheerder op basis van de resultaten direct welke maatregelen nodig zijn. Deze maatregelen bestaan uit reiniging/onderhoud of nader onderzoek met video-inspectie.

Beperkingen

 • Deze methode is beperkt en verouderd en wordt alleen bij uitzondering gebruikt, bijvoorbeeld op een bouwplaats.
 • De methode geeft voor het zichtbare deel van de leiding alleen globale informatie over de vervuiling, liggingsafwijkingen, obstakels of verstoppingen.
 • De inspecteur legt de waarnemingen niet op foto of video vast, ze zijn dus niet reproduceerbaar.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel