Brongegevens

Bij het verzamelen van gegevens van persleidingsystemen is vaak sprake van meerdere beheerders, namelijk waterschap en gemeente(n). Dan is het belangrijk dat alle betrokken beheerders in staat zijn om de juiste, actuele gegevens aan te leveren. De brongegevens van persleidingen (zoals de x-, y- en z-coördinaten, materiaal en diameter) staan bij gemeenten meestal in hetzelfde rioolbeheersysteem als de putten en vrijvervalleidingen Waterschappen stellen de brongegevens van persleidingen die zij in beheer hebben meestal ter beschikking via GIS-bestanden (op hun website) of in Excel-documenten. Soms liggen de gegevens nog vast op analoge tekeningen en moeten deze nog worden gedigitaliseerd. De waterschappen zijn druk bezig om de beheergegevens van persleidingen te verbeteren en goed ontsluitbaar te krijgen.

Kenmerken appendages

Naast de brongegevens zijn bij persleidingen de aanwezigheid en kenmerken van de appendages (zoals be- en ontluchters, windketels en afsluiters) en aspecten als trekvastheid van de verbindingen van groot belang bij hydraulische berekeningen en waterslagberekeningen. Vaak beheren waterschappen de hydraulische gegevens op een andere manier dan de brongegevens. Meestal zijn de hydraulische gegevens terug te vinden in oorspronkelijke ontwerpdocumenten, revisietekeningen en een basiszuiveringsplan (BZP). Uitgebreide versies van dergelijke BZP's beschrijven ook de transportleidingen uitgebreid.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel