Naar Buiten
  Hilde Niezen

Naar buiten: Rotterdam

Publicatiedatum 19 april 2024

Op een mooie middag in maart vertrekt een delegatie van Stichting RIONED naar Rotterdam, voor een uitwisseling over de Rotterdamse aanpak.

Waar we al dachten dat we met 7 collega’s flink vertegenwoordigd waren is Rotterdam nog sterker aanwezig met 8 mensen: Robbert Schuijff (Manager Water), Michel Bunt (Adviseur stedelijk water), Demas Poldervaart (Beheerder persleidingen), Niels Bleij (Adviseur stedelijk water), Jennifer Craenen (Teamleider strategie en ontwikkeling), Martijn Kleinveld (Teamleider water en riolering), Annette Zwinderman (Adviseur stedelijk water) en Remco van den Berg (Beheerder riolering en hemelwatervoorzieningen).

In het prachtige Stadhuis aan de Coolsingel gaan we eerst in gesprek over een aantal thema’s. Rotterdam is bezig het GRP en het Rotterdams Weerwoord te actualiseren en in elkaar te schuiven. Een interessante en logische operatie, want de klimaatadaptieve aanpak in het Rotterdams Weerwoord kan zo heel programmatisch worden uitgevoerd. Financieel wordt het nog wel een zoektocht. De kosten voor klimaatadaptatie nemen toe, maar welke dekking staat daar tegenover?

Rioolheffing

De traditionele rioleringstaken worden uit de rioolheffing bekostigd, ook de kosten voor klimaatadaptatie mogen hierin grotendeels worden opgenomen maar dat vraagt een politieke afweging. Dit is een thema dat vast in veel meer gemeenten speelt: een structurele planmatige aanpak van klimaatadaptatie kost nu eenmaal geld. Voor Rotterdam is dat reden om ook naar Stichting RIONED te kijken: hoe krijgen we in Nederland de geesten rijp om te accepteren dat extra investeringen nodig zijn om klimaatadaptatie aan te pakken?

Daar komt nog bij dat niet alle thema’s zijn toe te rekenen aan de rioolheffing. Voor wateroverlast en droogte is het eenvoudig, maar hoe zit het met hitte, waterveiligheid en bodemdaling? De opgaves op die laatste twee thema’s zijn voor Rotterdam óók groot: er zijn 40.000 buitendijkse woningen en ook nog 14.000 woningen met een fundering zonder palen.

.Vergroot afbeelding

Waterberging

Na een korte uitwisseling over de herziening van de Europese richtlijn stedelijk afvalwater gaan we buiten kijken. We wandelen naar het Benthemplein, een van de eerste waterpleinen van Nederland. Het is een verdiept plein met een capaciteit van 1.700 m3 waterberging. Het is in droge tijden in gebruik bij naastgelegen scholen, een theater en een kerk. Voor huidige begrippen is het een stenige oplossing, maar het gevoel van water is er volop door de in blauwe golfpatronen beschilderde verlagingen. Het groen dat op dit plein met de blik van nu ontbreekt, is ruimschoots aanwezig op het Hofbogenpark, onze volgende bestemming. Vanaf een drukke straat lopen we een trapje op naar de oude Hofplein-spoorlijn die niet meer in gebruik is. Het is een wonderlijke ervaring om zo uit de drukte in een groene oase aan te komen. Een lint, deels nog in ontwikkeling, van 2 km rust, biodiversiteit en groene waterberging, waar jongeren chillen en de tuinprojecten van bewoners er mooi bijliggen in de lentezon. 

Het is mooi om te zien hoe een grote stad met grote opgaven ook voor grootse oplossingen als deze kan kiezen. Het onderstreept dat stedelijk water en klimaatadaptatie maatwerk is. En dat kost overal geld.

Oproep: nodig me uit!

Hebt u een interessant project of verhaal over stedelijk waterbeheer? In de rubriek ‘Naar buiten’ wil ik ons mooie vakgebied in de volle breedte in beeld brengen. Wat speelt er bij u, waar bent u trots op? Laat het me weten, ik kom graag bij u op bezoek. Stuur een e-mail onder vermelding van ‘Naar buiten’. Wie weet tot binnenkort!

 

Meer Naar Buiten