Naar Buiten
  Hilde Niezen

Kennis voor elkaar in de Achterhoek en De Liemers

Publicatiedatum 04 januari 2024

Op uitnodiging van Arjan Spaargaren van de gemeente Oost Gelre en Thorben Koeslag van het waterschap Rijn en IJssel reisden we met vijf RIONED-collega’s naar het dorpje Vragender. De autorit voert ons naar een mooie locatie vlakbij Lichtenvoorde en het terrein van de Zwarte Cross. Met de vele regen van de afgelopen maanden is het overal kletsnat, en het is moeilijk voor te stellen dat er hier in de zomer misschien wel weer een probleem met droogte gaat optreden.

.Vergroot afbeelding

Bij aankomst worden we welkom geheten door Arjan en Thorben en hun collega’s Tonny Geverinck (gemeente Bronckhorst), Arjo Klein Goldewijk (Waterschap Rijn en IJssel), Dirk Hoogeveen (gemeente Oude IJsselstreek), Nikki Nijenhuis (Waterschap Rijn en IJssel) en Rutger Traag (gemeente Duiven en Westervoort) en André Helmink (gemeente Oost Gelre).

Regionaal Meetsysteem Rijn en IJssel

Al tijdens de kennismakingsronde wordt het ons al duidelijk dat we hier te maken hebben met een unieke samenwerking. Al sinds 12 jaar wordt er hier in regioverband gemeten en gemonitord in het watersysteem met het Regionaal Meetsysteem Rijn en IJssel. Het waterschap financierde een deel van de regionale hoofdpost voor, zodat meerder gemeenten gebruik konden maken van die regionale hoofdpost. Gemeenten die later aanhaakten betaalden een bijdrage om toe te treden. Sindsdien is geld nauwelijks meer een issue geweest en wordt er vooral volop over de inhoud gepraat.

Samenwerken met 10 gemeenten en een waterschap kost tijd maar levert vooral heel veel op. En het is leuk! Iedereen komt naar de bijeenkomsten, die regelmatig worden gehouden. Daar wordt het functioneren van het meetsysteem besproken en worden opvallende resultaten besproken om samen van te leren.

Pragmatisch samenwerken

Arjo Klein is de specialist die alle ins en outs van het meetsysteem kent, waar inmiddels al meer dan 1.500 sensoren zorgen voor een schat aan informatie over het functioneren van het systeem. Arjo is voor alle deelnemers beschikbaar om te adviseren over de inrichting van de meetlocaties. Ook het beheer en onderhoud wordt gezamenlijk opgepakt. Als Arjo een storing ziet die eigenlijk bij een gemeente ligt heeft hij mandaat om het in naam van de opdrachtgever meteen op te lossen. Dat vindt iedereen wel zo handig. Het is tekenend voor de pragmatische manier waarop er hier wordt samengewerkt.

Naast een efficiënt beheerd meetsysteem is er ook een krachtige analysetool. Nikki heeft een dashboard gemaakt waarmee met allerlei ingangen naar het systeem gekeken kan worden, bijvoorbeeld op energiegebruik of op plekken waar mogelijk onbedoeld regenwater is aangekoppeld. Gemeenten kunnen per wijk of per kern een rapport krijgen over het functioneren van het systeem en die informatie betrekken bij keuzes over beheer en onderhoud.

De afvalwaterketen wordt, door het samen meten en analyseren, gevoeld als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle deelnemende organisaties. Als er iets moet gebeuren kiest men samen voor de oplossing. Bij wie de rekening komt? ‘’Dat maakt ons niet uit, het moet toch gebeuren.”

Vertrouwen

We zijn verbaasd over het gemak waarmee deze samenwerking tot stand is gekomen. En ook over hoe ver het hier al is en hoe veel men eruit weet te halen, vooral door elkaar te vertrouwen en het algemeen belang voorop te stellen. De regio is hiermee een echte voorloper en een prachtig voorbeeld voor de rest van het land. We kunnen andere regio’s zeker aanraden om eens een bezoek te brengen en zich te laten inspireren door het Regionaal Meetsysteem Rijn en IJssel. Want dit is precies wat we bedoelen met ‘Kennis voor elkaar’.

Meer Naar Buiten