Naar Buiten
  Hilde Niezen

Hemelwater achterna

Publicatiedatum 02 november 2023

Deze keer reizen we voor ons werkbezoek naar Nederweert, waar we gastvrij ontvangen worden door Peter van Zwieten (CEO), Jack Theunissen (R&D), Willy Bruckers (Commercie) en Martijn Bos (Financiën) van de TBS-SVA Groep. Na onze eerdere werkbezoeken aan fabrikanten van betonnen- en pvc buizen en elementen zijn we nu bij een fabrikant die producten maakt die op héél veel plekken bovengronds zichtbaar zijn.

TBS-SVA Groep is, zoals de meeste bedrijven, ontstaan uit vele fusies van kleinere bedrijven. Sindsdien is TBS-SVA marktleider in Nederland voor de productie van kolken, lijnafwatering en putafdekkingen. Recent is daar met IE Systems een derde poot aan toegevoegd. Sinds 2018 is Peter van Zwieten helemaal op zijn plek als CEO: ‘Het is een prachtig bedrijf met een heel compleet aanbod in deze markt. Ik zet me daar met heel veel plezier voor in.’ Met zo’n 100 medewerkers bedient TBS-SVA de Nederlandse afwateringsmarkt, zowel voor renovatie als nieuwbouw.

Lange rijen en grote stapels.Vergroot afbeelding

Op het terrein is te zien dat er veel verschillende producten wordt gemaakt. Lange rijen en grote stapels van allerlei verschillende gietijzeren deksel en kolken met verschillende aansluitingen en in allerlei maten zijn ruim voorradig.

Een naastgelegen maisveld is recent aangekocht om toekomstige groei te faciliteren. Omdat het omschakelen van de productielijnen tijd en geld kost, is een gebalanceerde voorraad gietijzer goed voor een efficiënte productie én zorgt het voor korte levertijden. 

Staande tussen al dat beton en gietijzer vertelt Martijn dat het meest besproken onderdeel van een putafdekking nog een ander materiaal is: de rubberen afdichting die zorgt dat het deksel goed sluit en niet rammelt, ook niet als er een flinke vrachtwagen overheen rijdt.

 

.Vergroot afbeelding

Innovaties voor hemelwatersystemen

In 2013 won TBS-SVA al de RIONEDinnovatieprijs met de Putklep, een scharnierend stankscherm in kolken. Jack laat zien dat het bedrijf ook nu veel bezig is met innovaties. Met een eigen waterlab kunnen binnenkort buien worden nagebootst en nieuwe producten getest. Hemelwater wordt steeds vaker gebruikt voor infiltratie of wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater. TBS-SVA ontwikkelt daarom kolken en filtersystemen die dit hemelwater niet alleen ontdoen van straatvuil, zand en blad, maar ook van microverontreiniging. Bij goed gebruik en beheer kan een kolk zo een positieve bijdrage leveren aan grond- en oppervlaktewaterkwaliteit, zo vertelt Jack, zeker in combinatie met innovatieve systemen die nog kleinere deeltjes kunnen filteren.

Groene toekomst

De toekomst bij TBS-SVA is niet alleen in hemelwatersystemen te zien maar ook in groene producten. Letterlijk groen, want er wordt samengewerkt met partijen die beplanting kunnen combineren met lijnafwateringssystemen en raingardens. 

Het is mooi om te zien hoe deze marktpartij de handdoek oppakt om de bebouwde omgeving klimaatadaptief te maken. Belangrijk ook, want met innovatieve producten is steeds meer mogelijk. We gaan geïnspireerd weer naar kantoor.

Heeft u ook een innovatieve oplossing? Doe dan mee aan de RIONEDinnovatieprijs. En misschien zien we uw innovatieve product dan op het podium op de RIONEDdag 2024.

Oproep: nodig me uit!

Hebt u een interessant project of verhaal over stedelijk waterbeheer? In de rubriek ‘Naar buiten’ wil ik ons mooie vakgebied in de volle breedte in beeld brengen. Wat speelt er bij u, waar bent u trots op? Laat het me weten, ik kom graag bij u op bezoek. Stuur een e-mail onder vermelding van ‘Naar buiten’. Wie weet tot binnenkort!

Meer Naar Buiten