Nieuws

PDOK-thema Stedelijk Water flink verbeterd

Publicatiedatum 05 april 2023

Het PDOK thema Stedelijk Water (Riolering) is grondig herzien: meer informatie, betere opmaak en legenda, een Atom downloadservice (GeoPackage) en uitbreiding met de kaartlagen Aansluitingen en Aansluitleidingen. De PDOK Viewer toont nu het vernieuwde thema, de oude PDOK URL’s zijn nog een half jaar te gebruiken.

PDOK Stedelijk Water (Riolering)Vergroot afbeelding

Herzien en uitgebreid voor meer toepassingen

Stichting RIONED heeft de dataset met thema Stedelijk Water (Riolering) door PDOK verder laten ontwikkelen. Dit is gebeurd op basis van feedback en wensen van gebruikers. De dataset bevat nu meer informatie (nieuwe objecttypen), is mooier (de opmaak van kaartlagen is verbeterd) en toont de informatie duidelijker (iedere laag heeft een legenda op maat). Bovendien wordt er nu ook een Atom downloadservice (GeoPackage) beschikbaar gesteld. En misschien wel de grootste verandering is de uitbreiding met de kaartlagen met Aansluitingen en Aansluitleidingen.

De verbeteringen zijn in de nieuwe Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) versie 1.6 opgenomen en nu dus verwerkt in de automatische datalevering naar PDOK. Het PDOK thema is beschreven op https://www.pdok.nl/introductie/-/article/stedelijk-water-riolering-. De bijgewerkte documentatie en GIS stijlen (SLD’s) zijn beschikbaar op https://apps.gwsw.nl/item_geo.

Controle aanleveringen

Het aantal gemeenten en waterschappen dat de data aanlevert voor de betreffende services via PDOK neemt gestaag toe en de data en services via PDOK worden meer en meer toegepast. 
Het Kadaster doet de uitrol van het vernieuwde PDOK-thema in een nieuwe toekomstvaste omgeving met betere performance en betrouwbaarheid van de service. Ook controleert het systeem bij aanlevering de datasets veel strenger dan voorheen, met name op de geometrie van objecten en vlakken. Mocht er een fout in de dataset van uw gemeente of waterschap zitten, dan ontvangt u daarover bericht van Stichting RIONED.

Stap over naar de nieuwe URL’s

Om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen voor applicaties, zal oude PDOK thema Stedelijk Water nog een half jaar beschikbaar zijn. Beide PDOK thema’s worden gevuld vanuit dezelfde dataset op de GWSW-server. Zo geven we softwareontwikkelaars en -gebruikers tijd om naar het nieuwe thema over te stappen.

Let op: vervang oude URL’s tijdig!
Om de overstap naar de doorontwikkelde dataset met bijbehorende services zo soepel mogelijk te laten verlopen voor applicaties, zullen de oude URL’s van de WMS en WFS nog een half jaar beschikbaar zijn, namelijk tot 06-10-2023. Zo geven we softwareontwikkelaars en -gebruikers tijd om naar de nieuwe dataset over te stappen.

Alle nieuwsberichten