Nieuws

Oproep voor excursie: Antwerpse riolering en Vlaams beleid

Publicatiedatum 13 februari 2024

Stichting RIONED en VLARIO organiseren op 20 juni 2024 een excursie naar Antwerpen. Zij willen daarmee het ontmoeten en kennis delen tussen Nederlandse en Vlaamse stedelijk waterbeheerders stimuleren. Het programma kan zowel goede praktijkvoorbeelden, beleidsonderwerpen als een wandeling door het Antwerpse riool, omvatten. Gaat u mee?

Stichting RIONED en VLARIO (overlegplatform Vlaanderen) wisselen regelmatig kennis uit over stedelijk waterbeheer. Op 20 juni 2024 organiseren zij een ontmoeting in Antwerpen, gedacht wordt aan een totale groep van 100 stedelijk waterbeheerders, waarvan de helft uit Nederland. In maart volgt nadere invulling van het programma.

Beleid en praktijk samenbrengen

Vlaanderen en Nederland kunnen elkaar inspireren, zowel vanuit beleidsmatige aanpak als vanuit de praktische aanpak. Zo is in Nederland bijna iedereen op de riolering aangesloten en heeft Vlaanderen daar nog werk te doen. In Vlaanderen is men weer verder met de gevraagde inspanning van particulieren en het hergebruik van hemelwater.

Daarbij is er zeker in Antwerpen op het gebied van stedelijk water van alles te leren. We denken aan verschillende programma onderdelen, afhankelijk van uw interesses. Interessant is wellicht een stuk Antwerpse geschiedenis. In de middeleeuwen doorkruisten ontelbare Ruien, vlieten en vesten de stad. Toen die waterwegen hun functie als bron en haven verloren, werden De Ruien overwelfd en verdween een uniek stukje erfgoed uit het stadsbeeld. Een optie is deze twee uur durende Ruienwandeling (beschikbare beschermende kleding, een goede gezondheid en conditie zijn vereisten).

Ontdek Antwerpen op donderdag 20 juni 2024

Het plan is een excursie naar Antwerpen op één dag. Nieuwsgierig en enthousiast geworden? Save the date!

 

Wilt u iets weten over stedelijk water in Antwerpen, of verheugt u zich op een wandeling door het Antwerpse riool? Geef het aan ons door via: info@rioned.org

 

Graag uiterlijk 1 maart 2024 reageren. Daarna starten wij met de concrete invulling van het programma.

 

Alle nieuwsberichten