Nieuws

Hoe omgaan met lozingen van drugsafval in de riolering?

Publicatiedatum 12 juli 2021

Wat moet u doen als u als rioleringsbeheerder stuit op lozingen van (vermoedelijk) drugsafval via gebouwen, putten of kolken? Deze vraag van een gemeente heeft Stichting RIONED opgepakt met een eerste inventarisatie bij diverse gemeenten, het Instituut voor Fysieke Veiligheid, het RIVM en op internet. Vooralsnog lijken er geen protocollen te bestaan die specifiek zijn gericht op drugsafvallozingen in de riolering.

Wel duidelijk is dat de primaire verantwoordelijkheid bij dumpingen van drugsafval niet bij u als rioleringsbeheerder ligt, maar bij uw collega’s van openbare veiligheid respectievelijk handhaving. Het advies van het Instituut voor Fysieke Veiligheid is dan ook om bij verdachte lozingen direct de brandweer te bellen zodat zij metingen kunnen doen én de politie voor de veiligheid en opsporing. Wees zelf voorzichtig en houd afstand. Voer eventuele acties pas uit na overleg met en advies van brandweer en politie.
Informeer ook uw omgevingsdienst. Voor lozingen op de riolering is de omgevingsdienst verantwoordelijk voor controle en handhaving.

Algemene relevante informatie van de politie

Op de site van de politie staat algemene informatie die relevant is:
Wat te doen als u drugsafval vindt?
Wat u moet doen als u een mogelijk drugslab aantreft.

Deel uw protocol of andere informatie

Heeft uw gemeente of samenwerkingsverband een protocol voor drugsafvallozingen in de riolering of andere informatie? Wij ontvangen een en ander graag, zodat we dit bericht kunnen aanvullen en de aanwezige kennis en ervaring binnen de sector kunnen delen. U kunt Hugo Gastkemper mailen of telefonisch contact opnemen via 0318 - 631 111.

Alle nieuwsberichten