Nieuws

Blijft uw telemetrie draaien? Na 3G stopt nu ook 2G

Publicatiedatum 10 mei 2024

Het 2G netwerk in Nederland wordt in de periode tot eind 2025 uitgefaseerd. Dat kan grote impact hebben op de werking van uw telemetrie op gemalen en meetinstallaties. Installaties die via 2G modems communiceren, moeten worden aangepast. Maak daarin een bewuste keuze. Afhankelijk van de installatie is een ander modem voldoende of is het verstandiger om de volledige besturing te vervangen.

Let op: ook als u nog 3G modems heeft is actie noodzakelijk. Toen begin 2022 de telecomproviders het 3G netwerk beëindigden, zijn bepaalde 3G modems namelijk via het 2G netwerk gaan communiceren. Dat stopt straks dus eveneens.

Besturingskast. Bron: Mous WaterbeheerVergroot afbeelding

Ga daarom na via welk netwerk uw rioolgemalen en overige objecten met dataverkeer (meetpunten) communiceren. Zorg tijdig dat uw installaties via het 4G- of 5G-netwerk, LTE-M of LORA communiceren, zodat monitoring en sturing op afstand van uw installaties mogelijk blijven. Vraag tijdig uw leverancier van hoofdpost en/of besturing  of uw installateur om advies en voorkom onaangename verrassingen.

De teksten over draadloze netwerken in de Kennisbank Stedelijk Water zijn aangepast aan deze ontwikkeling.

Alle nieuwsberichten