Werkwijze

De inspecteur voegt aan het water uit elk lozingstoestel in een woning een kleurstof of confetti toe. Bij het gemeentelijke riool óf het overnameputje controleert hij in welk riool het water terechtkomt. Door meerdere kleuren te gebruiken, is onderscheid mogelijk in (bijvoorbeeld) lozingstoestellen op verschillende verdiepingen.

Foto van sleuf met daarin open pijp met gifgroen water
Figuur A KleurstofonderzoekVergroot afbeelding

Toepassing

  • Nader onderzoek.
    Met kleurstofonderzoek spoort u foutaansluitingen van afvalwater op het hemelwaterriool op. Het onderzoek laat zien welk lozingstoestel verkeerd is aangesloten. De methode is geschikt voor kleinschalige onderzoeken (een woonstraat) en als controleonderzoek bij verdachte aansluitingen, bijvoorbeeld volgend uit de video-inspectie of putvideo-inspectie.
    Een bijvangst van de methode is dat de bewustwording onder bewoners toeneemt. Na het onderzoek weet iedereen in de wijk dat er een gescheiden riolering ligt en waarom deze er ligt. Bewoners weten wat ze wel en niet in de verschillende stelsels mogen lozen en zullen niet zo snel meer zelf een foutaansluiting maken.

Beperkingen

  • Kleurstofonderzoek is een intensief en (daardoor) kostbaar onderzoek.
  • De medewerking van bewoners is essentieel. Bewoners moeten thuis zijn én toestemming geven om het onderzoek (in de woning) uit te voeren. Zorg daarom voor een goede communicatie met bewoners, onder meer over de planning.

Heeft u suggesties? Laat het ons weten!

Stuur uw suggestie.
Vorige artikel Volgende artikel