Sessies

Laatst geac­tu­aliseerd 11 maart 2022

Het stedelijk waterbeheer staat niet stil, dat weet u als stedelijk waterbeheerder als geen ander. Het biedt kansen voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van maatregelen rondom klimaatadaptatie, de omgevingswet, modelverordeningen en circulair stedelijk waterbeheer.

Tijdens deze RIONEDdag op 16 juni 2022 kunt u binnen het programma kiezen uit een van onderstaande twee sessies en hoort u de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. De sessies starten beide om 11.20 uur en duren tot 12.30 uur. Tijdens de sessies is er ruimte voor uw vragen en discussie.

Sessie 1: Ontwikkelingen voor de stedelijk waterbeheerder

Vier vakgenoten vertellen u over de laatste ontwikkelingen die u als stedelijk waterbeheerder goed kunt gebruiken.

De composietenbuien kunt u ook gebruiken voor infiltratievoorzieningen zoals wadi’s, wat met de Leidraadbuien niet mogelijk was.Vergroot afbeelding

Jeroen Langeveld (Partners4UrbanWater) geeft u voorproefje van een nieuw gedeelte in de kennisbank dat u helpt bij het maken van keuzes in wat u wel en niet gaat doen. Daarbij haken (mogelijke) maatregelen op object-, stelsel en systeemniveau op elkaar in: over wat u doet met een sterk aangetaste buis en de aanpassingen om wateroverlast en droogte (klimaatadaptatie) te voorkomen? Hoe pakt u dat aan?
De nieuwe composietbuien in de kennisbank stedelijk water zijn beter dan de oude Leidraadbuien. Ze zijn niet alleen actueler maar ook voor zowel riolen als infiltratievoorzieningen te gebruiken. Marco van Bijnen (M van Bijnen advies) legt u uit hoe dat werkt.
Het omgevingsplan geeft ook de stedelijk waterbeheerder meer mogelijkheden dan het huidige bestemmingsplan. Wat zijn de verschillen? En wat kunt u allemaal regelen? Peter de Putter (Sterk Consulting) vertelt het u graag.
De nieuwe modelverordening van de VNG laat (bijna) iedereen meebetalen aan het stedelijk waterbeheer, ook percelen zonder aansluiting zoals weilanden of akkers. Reinier Kunst (VNG) is medeverantwoordelijk voor dit model en brengt u graag op de hoogte.

Sessie 2: Circulair stedelijk waterbeheer

Circulair stedelijk waterbeheer creëert zoveel mogelijk waarde, zoals gezondheid en droge voeten, zonder uitputting van beschikbare hulpbronnen op aarde. Deze sessie geeft inspirerende voorbeelden voor praktisch omdenken van lineair naar circulair beheer.

Stap voor stap naar circulair stedelijk waterbeheerVergroot afbeelding

Sander Lubberhuizen (Circulogic) presenteert de ontwikkelde aanpak circulair stedelijk waterbeheer vol met praktische tips gemaakt om tot concrete acties te komen met circulaire impact, met oog voor beschikbare tijd en budget. Franjo Stakovic (Circospin) regisseert hergebruik van rioolwaterpompen met opleiding van nieuwe technici in een sociale werkplaats. Richard van Vliet (gemeente Wageningen) deelt tenslotte zijn ruime ervaringen met circulair inkopen.
In het slotdebat onder leiding van Ton Beenen (Stichting RIONED) geeft het panel input aan de vraag hoe we circulair stedelijk waterbeheer een waardevolle impuls geven.

Ik wil mij aanmelden voor de hele RIONEDdag.

Tijdens de RIONEDdag 2022 kunt u deelnemen aan verschillende programmaonderdelen. Er is keuze genoeg om uw vakkennis te verrijken. Bekijk het volledige programma van de RIONEDdag 2022

 

In het aanmeldformulier geeft u uw keuze op voor de kennistafels of sessies of microcursussen. Daarnaast geeft u ook aan of u wel of niet deelneemt aan het avondbuffet.

 

Aanmelden voor de hele RIONEDdag 2022