Doekjes mogen NOOIT in het riool

Toiletpapier is het enige gebruiksartikel dat geschikt is om door de wc te spoelen. Alle andere droge én vochtige doekjes horen niet thuis in het riool. Baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, glas-, huidverzorgings-, multipurpose- en alle andere soorten doekjes leveren allemaal problemen op voor het functioneren van de riolering.

Vochtig toiletpapier was tot voor kort ook slecht voor de riolering. Maar de producenten hebben - mede naar aanleiding van onderstaand onderzoek - aanpassingen doorgevoerd, waardoor het afvalwatersysteem vochtig toiletpapier nu wel kan verwerken.

Kosten en problemen door vochtige doekjes in de riolering

Stichting RIONED heeft in 2007 onderzoek gedaan naar hoeveel storingen en verstoppingen door vochtige doekjes (mede) veroorzaakt worden en welke maatschappelijke kosten dat geeft. Download het rapport Effecten van reinigingsdoekjes op de riolering .

Conclusies: Negentig procent van de gemeenten heeft pompstoringen door doekjes en 42% hebben ook last van rioolverstoppingen door doekjes. Gemeenten (dus: de belastingbetaler) en particulieren zijn jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro's kwijt aan de bestrijding van overlast door doekjes. De bedragen zijn nog hoger als ook de milieuschade en de kosten van waterschappen meegenomen worden. 

In 2023 zal Stichting RIONED dit onderzoek in samenwerking met de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat herhalen.

Voorbeeldmateriaal publieksvoorlichting

Hier vindt u meer informatie over de aanpak van doekjesproblemen, recente nieuwsberichten en voorbeeldmateriaal om deze problemen aan te pakken.

Heeft u suggesties? Laat het ons weten!

Stuur uw suggestie.
Vorige artikel Volgende artikel