De zoekroutines van de Kennisbank Stedelijk Water zijn ingeregeld op het stellen van normale vragen in volzinnen, niet op losse, onsamenhangende begrippen. U kunt dus een vraag stellen zoals u die ook aan een andere persoon zou stellen. Ook Google werkt inmiddels met deze technologie, die u in staat stelt makkelijker en beter de gewenste antwoorden te vinden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

Drie voorbeelden

Stel, u wilt weten met welk talud u een wadi nog machinaal kunt maaien, om te voorkomen dat het met een handmaaier moet. Als u alleen ‘wadi’ in de zoekmachine op riool.net typt dan krijgt u heel veel resultaten, met ‘wadi maaien’ al minder en verschijnt de juiste pagina als eerste zoekresultaat. Maar als u ‘Wanneer kan ik een wadi machinaal maaien?’ intypt, krijgt u de juiste pagina als enige. Daarin vindt u dat het talud niet meer dan 1:3 mag bedragen.
 
Wilt u weten welke wetgeving relevant is bij het uitvoeren van werkzaamheden? Met ‘wetgeving’ vindt u op de tweede plaats het beste resultaat en veel links daaronder. Met ‘wetgeving werkzaamheden’ krijgt u 3 links met het beste resultaat bovenaan. De zin ‘Welke wetgeving is belangrijk voor werkzaamheden’ leidt tot 2 links met het beste resultaat boven. U krijgt een overzicht van de relevante wetgeving zoals aanbesteding, flora en fauna, arbeidsomstandigheden etc.
 
Wilt u weten welke stappen u doorloopt het opstellen van een GRP? ‘GRP’ leidt tot veel resultaten, met het meest relevante op de tweede plaats. ‘Opstellen GRP’ geeft al minder resultaten met de meest relevante op de eerste plaats. Met ‘Hoe stel ik een GRP op?’ houdt u er 2 over en staat de meest relevante bovenaan, namelijk de pagina ‘Stappenplan GRP: opstellen en uitvoeren’.

Samen de zoekfunctie verbeteren

Stichting RIONED monitoort het gebruik van de zoekfunctie van www.riool.net en de Kennisbank Stedelijk Waterbeheer, waardoor die steeds beter wordt (‘bijleert’). Mocht u desondanks niet vinden wat u zoekt, laat het ons dan weten. Bij voorkeur via info@rioned.org, maar bellen kan ook.

Heeft u suggesties? Laat het ons weten!

Stuur uw suggestie.
Vorige artikel Volgende artikel