RIONEDinnovatieprijs 2020: Zoak bestrating

Elk jaar wordt tijdens de RIONEDdag de RIONEDinnovatieprijs uitgereikt. Met de RIONEDdag 2022 in het verschiet is de aanmeldingstermijn voor de innovatieprijs al geopend. Een innovatie aanmelden kan tot 11 oktober 2021. In aanloop naar deze sluitingstermijn kijken wij met enkele oud-winnaars terug op het proces, hun innovatie en wat het betekent om de RIONEDinnovatieprijs te winnen. In dit bericht blikt Rob Alards, mede-eigenaar en oprichter van TileSystems terug op hun winnende innovatie van 2020: de ZOAK bestrating.

Wie ben je?

Rob Alards, mede-eigenaar en oprichter van TileSystems.

Met welke innovatie deden jullie in 2020 mee?

Onze innovatie heet ZOAK bestrating. ZOAK is een afkorting voor Zeer Open Afval Keramiek. Onze klinkers en tegels zijn waterdoorlatend en houden water vast. Op warme dagen verdampt dat water wat aan de verkleining van het UHI-effect (hittestress) bijdraagt. 
De ZOAK bestrating kan in veel verschillende situaties toegepast worden zoals straten, pleinen, parkeerplaatsen. Eigenlijk overal waar traditionele tegels en klinkers worden toegepast!

Wat is er gebeurd met jullie product na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs 2020?

We hadden al een reeds geproduceerd product en probeerden we bij zoveel mogelijk gemeentes en instanties een voet tussen de deur te krijgen. Dit gaat niet altijd makkelijk, je wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Door het winnen van de RIONEDinnovatieprijs stonden we ineens in de spotlights en werden we meer opgemerkt, zelfs in de lastige coronatijd waarin het fysiek bezoeken van geïnteresseerden lastig werd. Het winnen van deze prijs heeft bij ons zeker gezorgd voor een toename van geïnteresseerde gemeentes en instanties.

Zoak bestratingVergroot afbeelding

We hebben op veel plekken ons verhaal mogen doen (fysiek & online) wat er op dit moment voor heeft gezorgd dat onze ZOAK klinker in diverse gemeentes is toegepast of in de nabije toekomst toegepast gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan de gemeentes van Amsterdam, Rotterdam, Horst aan de maas en Heerlen. Ook ligt onze ZOAK bestrating in een aantal pilotprojecten. We blijven onze steen testen en onderzoeken verschillende onderbouwen en situaties. Dit heeft geresulteerd in mooie nieuwe samenwerkingen met diverse partners.
Een leuke bijkomstigheid is dat we met enige regelmaat worden gelinkt aan de RIONEDdag. Men heeft dan al ergens over ons gelezen of heeft ons gezien tijdens die dag. Elke keer weer leuk om te zien dat men ons (her)kent!

Wat maakt(e) de ZOAK bestrating echt innovatief?

Het concept van waterdoorlatende bestrating is niet geheel nieuw. Betonnen waterdoorlatende bestrating bestaat namelijk al jaren maar kent de nodige nadelen. Wat ZOAK bestrating uniek maakt is het feit dat het gemaakt is van (afval)keramiek. Keramiek is namelijk een materiaal met een aantal unieke eigenschappen. In vergelijking met waterdoorlatende betonbestrating is ZOAK bestrating sterker, slijtvaster en makkelijker te reinigen. Daarnaast bestaat de ZOAK bestrating uit 95% afvalkeramiek en kunnen de klinkers en tegels hergebruikt worden zonder waardeverlies (closing the loop).

Wat is het leukste dat je mee hebt gemaakt met deze innovatie?

Met name de positieve reacties springen er voor mij uit. Dit kan bijvoorbeeld een gemeente zijn die ontzettend blij is met het eindresultaat van het project, maar ook iets kleins als een enthousiaste bezoeker op een beurs als hij/zij met eigen ogen ziet hoeveel water de klinker opslurpt.
Hij werd onlangs in een artikel nog de slurpsteen genoemd.

Heb je nog een boodschap of tip voor degene die overwegen om mee te doen met de RIONEDinnovatieprijs?

Ik zou zeggen: doe mee! Het is hartstikke leuk om je innovatie te mogen presenteren tegenover zoveel gemeentes, collega’s, gelijkgestemden.

Ook enthousiast geworden?

U kunt uw innovatie nog tot 11 oktober 2021, 23:59 uur opgeven voor de RIONEDinnovatieprijs 2022! Bekijk en lees wat de voorwaarden zijn voor deelname. Wij moedigen iedereen met een goed idee - een innovatief product, project, proces of een innovatieve dienst in het stedelijk waterbeheer en de riolering - aan om deze in te sturen.
Een onafhankelijke nominatiecommissie beoordeelt uw inzendingen en de beste drie inzendingen zullen een uitnodiging ontvangen om hun innovatie op de RIONEDdag van 2022 te presenteren aan de rest van de vakwereld!

 

Doe ook mee! En stuur uw innovatie in voor de RIONEDinnovatieprijs 2022.