RIONEDinnovatieprijs 2019: Riox

Elk jaar wordt tijdens de RIONEDdag de RIONEDinnovatieprijs uitgereikt. Met de RIONEDdag 2022 in het verschiet is de aanmeldingstermijn voor de innovatieprijs al geopend. Een innovatie aanmelden kan tot 11 oktober 2021. In aanloop naar deze sluitingstermijn kijken wij met enkele oud-winnaars terug op het proces, hun innovatie en wat het betekent om de RIONEDinnovatieprijs te winnen. In dit bericht blikken Stefan Pols en Peter van Tilburg, eigenaren van Riox BV, terug op hun winnende innovatie van 2019: Riox. 

Wie zijn jullie?

Stefan Pols  eigenaar Riox BV en Codens BV
Peter van Tilburg  eigenaar Riox BV en Rio Brabant BV

Met welke innovatie deden jullie in 2019 mee?

Riox is een app waarmee je revisies van rioolaansluitleidingen op een tablet/smartphone kan maken door de gebruikte materialen in te voeren. De revisie wordt in de rioolsleuf in x- en y-coördinaten opgebouwd in de app zonder gebruik te maken van GPS. Daarna kan in de Riox-webportal een export gemaakt worden in de meest voorkomende bestandsformaten waaronder GWSW.

Wat is er gebeurd met jullie product na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs 2019?

De webportal van Riox is inmiddels doorontwikkeld naar een platform voor rioolaansluitleidingen dat zelfs als beheertool gebruikt kan worden door beherende organisaties. De productie is vanaf de start in oktober 2018 elk jaar met 15% gestegen en er komen nog steeds aanvragen binnen van nieuwe klanten. Inmiddels zijn er met Riox revisies gemaakt van ongeveer 20.000 rioolaansluitleidingen. 
Ik spreek nog regelmatig gemeentelijk beheerders die Riox kennen van de RIONEDdag, inmiddels toch alweer 2 jaar terug.

Wat maakt(e) Riox echt innovatief?

Totdat Riox op de markt kwam werden veel revisies nog met pen en papier getekend in de sleuf. Regen, modder en tekentalent van de grondwerker bepaalde in grote mate de kwaliteit van de revisiegegevens die door de tekenaar verwerkt moesten worden. Deze interpreteerde op zijn manier de gegevens waardoor de riolering anders op tekening komt dan buiten aanwezig.
Met Riox leg je de gegevens in de sleuf in één keer goed vast zonder dat deze nog uitgewerkt moeten worden. Lees-, schrijf- en interpretatiefouten worden daarmee geminimaliseerd en er is een grote tijdwinst. Het opleveren van de revisie naar de opdrachtgever (gemeente) kan met één druk op de knop, zodat de verzamelde data zichtbaar wordt in de omgeving van de betreffende gemeente.
Materiaallijsten zijn te generen waarmee afrekenstaten gevuld kunnen worden zonder discussies tussen aannemer en toezichthouder omdat de data bij alle partijen hetzelfde is.
Resultaat: kwaliteit verbetering, tijdwinst, kostenbesparend en transparant.

Wat is het leukste dat je mee hebt gemaakt met deze innovatie?

Peter: Op vragen van klanten of Riox ook in België toepasbaar was hebben we onderzocht of dit mogelijk zou zijn. We waren daarbij afhankelijk van de benodigde basisgegevens voor Riox, locatie van rioolputten en een goede topografische ondergrond. Een gesprek met een Belgische beheerorganisatie en een aannemer die bereid was om te testen in België heeft er toe geleid dat Riox daar nu ook toepasbaar is. 

RioxVergroot afbeelding

Onlangs heeft een Belgische student een onderzoek gedaan voor een Belgische aannemer met de vraag welke revisietools voorhanden zijn en welke het best scoort in prijs-kwaliteit verhouding. Riox is daar als best uitgekomen op kwaliteit en prijs. Als ik de uitkomsten van het rapport leest maakt dat me echt supertrots.

Stefan: Als geheel product is het voorbeeld van Peter absoluut één van de trotse momenten. In de conclusie van het afstudeerverslag stond “Uit onderzoek van de verschillende applicaties op vlak van hun specificaties, valt op dat één applicatie er met kop en schouders bovenuit springt. In dit onderzoek is dat de applicatie Riox.”. Dat is toch wel heel leuk om te lezen.

“Dit is de maker van Riox, die weet waar hij over praat” was wat iemand in een meeting laatst vertelde. Ik zat in een gesprek over de ontwikkeling van een maatwerk systeem te brainstormen wat de (technische) mogelijkheden waren. Het maakt je wel heel trots als iemand je vertrouwen en erkenning geeft van het vak dat je uitoefent, omdat ik de Riox-software schrijf. Vooral in de softwarewereld is dit niet altijd vanzelfsprekend. 

Heb je nog een boodschap of tip voor degene die overwegen om mee te doen met de RIONEDinnovatieprijs?

Peter: Als je een goed idee hebt stuur het gewoon in en blijf volhouden. Geloof in je product en heb de durf om het verder te ontwikkelen.
Wij hebben het idee met een eerste app-concept ingestuurd voor de innovatieprijs van 2018 maar zijn daarmee niet genomineerd. In oktober 2018 is Riox op de markt gekomen na uitwerking en testen van het uiteindelijke product. Toen hebben we op aandringen van enkele personen Riox nogmaals ingediend als innovatie voor 2019. Met als resultaat dat we die gewonnen hebben.

Stefan: We zijn gestart met het concept en het idee van Riox, omdat wij hier meerwaarde in zagen en grote verbeteringen op zowel financieel als operationeel gebied. Met geen vergelijkbaar product op de markt ga je, vooral in het beginstadium, toch wel eens twijfelen en stel je jezelf vragen als, “Doen we het wel goed” en “Wat als de markt het niet zo ziet zoals wij het zien”. Dat je dan door de voorselectie van de RIONEDinnovatieprijs komt en op zo’n groot podium je product mag vertegenwoordigen is echt een hele ervaring op zich. Het was spannend om daar te presenteren, maar zelfs nu denk ik nog steeds wel eens terug aan die ervaring en dan verschijnt er een grote grijns op mijn gezicht. Dat we de prijs toen ook nog eens gewonnen hebben was helemaal de kers op de taart en de ultieme bevestiging dat we het wél goed doen en dat de markt het eens is met onze visie.

Ook enthousiast geworden?

U kunt uw innovatie nog tot 11 oktober 2021, 23:59 uur opgeven voor de RIONEDinnovatieprijs 2022! Bekijk en lees wat de voorwaarden zijn voor deelname. Wij moedigen iedereen met een goed idee - een innovatief product, project, proces of een innovatieve dienst in het stedelijk waterbeheer en de riolering - aan om deze in te sturen.
Een onafhankelijke nominatiecommissie beoordeelt uw inzendingen en de beste drie inzendingen zullen een uitnodiging ontvangen om hun innovatie op de RIONEDdag van 2022 te presenteren aan de rest van de vakwereld!

 

Doe ook mee! En stuur uw innovatie in voor de RIONEDinnovatieprijs 2022.