RIONEDinnovatieprijs 2017: Beer en Staartje

Elk jaar wordt tijdens de RIONEDdag de RIONEDinnovatieprijs uitgereikt. Met de RIONEDdag 2022 in het verschiet is de aanmeldingstermijn voor de innovatieprijs al geopend. Een innovatie aanmelden kan tot 11 oktober 2021. In aanloop naar deze sluitingstermijn kijken wij met enkele oud-winnaars terug op het proces, hun innovatie en wat het betekent om de RIONEDinnovatieprijs te winnen. In dit bericht blikken Martijn Klootwijk, Ellen Verlaan en Michel Moens terug op hun winnende innovatie van 2017: Beer en Staartje.

Wie zijn jullie?

Martijn Klootwijk, procescoördinator Gemeente Breda
Ellen Verlaan, manager natuur, water en ondergrond, Gemeente Tilburg
Michel Moens, senior specialist stedelijk water en klimaatadaptatie, Arcadis

Met welke innovatie deden jullie in 2017 mee?

Beer en Staartje is een (voor)leesboek voor de onderbouw. In deel 1 “Beer en Staartje en het grote wateravontuur” ontdekken kinderen op speelse wijze waar het was- en toiletwater blijft. Ook leren ze wat je wel en niet door het toilet mag spoelen. Er zitten tal van onderwerpen in die de leerkrachten kunnen benutten om er in de klas meer over te vertellen. Bijvoorbeeld over de weg van ons afvalwater, wat je wel en wat je niet door de WC mag spoelen, waarom je de tuin niet moet volstraten etc.

Wat is er gebeurd met jullie product na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs 2017?

Na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs hebben we flink aan de weg getimmerd. We hebben onder andere de website beerenstaartje.nl opgericht, lesmateriaal ontwikkeld, scholen en winkels benaderd, het boek voorgelezen tijdens evenementen en zelfs een Engelse en Chinese versie geproduceerd. Na alle enthousiaste reacties hebben we ook een tweede deel uitgebracht. In deel 2 “Beer en Staartje en de waterboefjes” komen de lezer(tje)s in een heuse page-turner in aanraking met de effecten van klimaatverandering.

Beer en StaartjeVergroot afbeelding

Wat maakt(e) Beer en Staartje echt innovatief?

Er waren destijds nog betrekkelijk weinig middelen om het water- en klimaatbewustzijn aan te wakkeren. Met een kinderboek bereik je een groot publiek. In Beer en Staartje zijn techniek en avontuur op speelse wijze met elkaar verweven.

(Groot)ouders lezen het voor aan hun (klein)kinderen, kinderen vertellen er weer over aan familieleden en vriendjes en vriendinnetjes en zo verspreidt de boodschap in het boek zich als een olievlek.

Wat is het leukste dat je mee hebt gemaakt met deze innovatie?

Van elk verkocht kinderboek hadden we beloofd om 1 euro te schenken aan een goed doel. Voor deel 1 was dit Water for Life. Water for Life maakt zich sterk voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen in landen waar dat geen vanzelfsprekendheid is. Het overhandigen van een cheque in de wetenschap dat we daarmee ook een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen elders in de wereld maakt het verhaal wel compleet. Uiteraard is het natuurlijk ook ontzettend leuk om het boek vlak naast Woezel en Pip in de vitrine van een boekwinkel te zien staan. 

Maar het mooiste blijft toch wel de uitdrukking op de gezichten van de kinderen als het gaat over drolletjes. Zo’n bruin torentje blijft op een of andere manier toch fascineren 

Heb je nog een boodschap of tip voor degene die overwegen om mee te doen met de RIONEDinnovatieprijs?

Ga niet boven op je idee zitten omdat je bang bent dat een ander ermee aan de haal gaat. Juist door je idee vroegtijdig te communiceren krijg je reacties en daardoor nieuwe inzichten. Misschien ontwikkelt het idee zich misschien wel een kant op die je zelf nooit had kunnen voorzien. Zolang je er maar voor zorgt dat je zelf drie stappen vooruit blijft en je niet te veel laat beïnvloeden door wensen van anderen.

Ook enthousiast geworden?

U kunt uw innovatie nog tot 11 oktober 2021, 23:59 uur opgeven voor de RIONEDinnovatieprijs 2022! Bekijk en lees wat de voorwaarden zijn voor deelname. Wij moedigen iedereen met een goed idee - een innovatief product, project, proces of een innovatieve dienst in het stedelijk waterbeheer en de riolering - aan om deze in te sturen.
Een onafhankelijke nominatiecommissie beoordeelt uw inzendingen en de beste drie inzendingen zullen een uitnodiging ontvangen om hun innovatie op de RIONEDdag van 2022 te presenteren aan de rest van de vakwereld!

 

Doe ook mee! En stuur uw innovatie in voor de RIONEDinnovatieprijs 2022.