RIONEDinnovatieprijs 2016: Flygt Smartrun Pump Cleaning

Elk jaar wordt tijdens de RIONEDdag de RIONEDinnovatieprijs uitgereikt. Met de RIONEDdag 2022 in het verschiet is de aanmeldingstermijn voor de innovatieprijs al geopend. Een innovatie aanmelden kan tot 11 oktober 2021. In aanloop naar deze sluitingstermijn kijken wij met enkele oud-winnaars terug op het proces, hun innovatie en wat het betekent om de RIONEDinnovatieprijs te winnen. In dit bericht blikt Andrew Faasen, sales manager bij Xylem Water Solutions Nederland, terug op hun winnende innovatie van 2016: de Flygt Smartrun Pump Cleaning functie.

Wie ben je?

Andrew Faasen, Sales manager Xylem

Met welke innovatie deden jullie in 2016 mee?

Xylem was in 2016 de winnaar met de Flygt Smartrun Pump Cleaning functie. De SmartRun is een pompregelunit voor afvalwaterpompstations. Met de specifieke Pump Cleaning functie is het aantal pompverstoppingen tot 0 te reduceren. De SmartRun meet constant de opgenomen stroom van de pomp en weet op die manier ook of de pomp goed functioneert. Zodra er een afwijking gemeten wordt, stopt de pomp en treed de Pump Cleaning functie in werking. Door de draairichting te veranderen en met een hoog koppel (zonder dat de I nominaal overschreden wordt), wordt geprobeerd het vuil te lozen. 

Wat is er gebeurd met jullie product na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs 2016? 

De ontwikkelingen bij Flygt staan nooit stil. Nadat de SmartRun in 2011 en de Pump Cleaning als nieuwe feature in 2015 gelanceerd werden, waarmee intelligente besturing met variabele snelheden gecombineerd werd met de afvalwaterpomp, waren de ontwikkelingen op de achtergrond al bezig voor de volgende stap. Met de Flygt Concertor lanceerde Xylem in mei 2016 de eerste afvalwaterpomp met geïntegreerde intelligentie. Uiteraard ontbreekt bij de Flygt Concertor de ingebouwde pompreiningsfunctie niet.

Flygt SmartRun Pump CleaningVergroot afbeelding

Waarom was Flygt SmartRun® Pump Cleaning functie een echt innovatief?

Ondanks onze zelfreinigende waaiers raken veel pompen nou eenmaal verstopt. De SmartRun Pump Cleaning is er voor die gevallen. De SmartRun monitort continu de prestaties van de pomp en detecteert (dreigende) verstoppingen. Door het toepassen van de Pump Cleaning kan de SmartRun verstoppingen voorkomen en zelf oplossen. Hierdoor nemen niet alleen de onderhoudskosten af, het levert ook nog eens een mooie CO2-uitstoot besparing op!

Wat is het leukste dat je mee hebt gemaakt met deze innovatie?

De Pump clean functie is een zeer effectieve manier het pomphuis en de waaier schoon te houden en om verstoppingen te voorkomen. Het is ook een leuke functie om te demonstreren. Tijdens onze demosessie dagen vragen we altijd of er iemand is die zijn T-shirt of overhemd wilt afstaan als potentieel verstoppingsmateriaal. Heel vaak wordt hier terughoudend op gereageerd, maar een klant wilde maar wat graag van zijn overhemd af en heeft hem ‘’uitgeleend’’ voor de demonstratie. Hilarisch! Na wat schudden en heen en weer draaien van de waaier, zagen we het overhemd op de camerabeelden door de pomp verpompt worden. Het overhemd zag er minder fris uit dan voor zijn N-waaier avontuur, maar van een verstopping was geen sprake. Natuurlijk hebben we hem na afloop een Xylem overhemd overhandigd.

Heb je nog een boodschap of tip voor degene die overwegen om mee te doen met de RIONEDinnovatieprijs?

Gewoon doen!

Ook enthousiast geworden?

U kunt uw innovatie nog tot 11 oktober 2021, 23:59 uur opgeven voor de RIONEDinnovatieprijs 2022! Bekijk en lees wat de voorwaarden zijn voor deelname. Wij moedigen iedereen met een goed idee - een innovatief product, project, proces of een innovatieve dienst in het stedelijk waterbeheer en de riolering - aan om deze in te sturen.

Een onafhankelijke nominatiecommissie beoordeelt uw inzendingen en de beste drie inzendingen zullen een uitnodiging ontvangen om hun innovatie op de RIONEDdag van 2022 te presenteren aan de rest van de vakwereld!

 

Doe ook mee! En stuur uw innovatie in voor de RIONEDinnovatieprijs 2022.