RIONEDinnovatieprijs 2014: Drainvoeg

Elk jaar wordt tijdens de RIONEDdag de RIONEDinnovatieprijs uitgereikt. Met de RIONEDdag 2022 in het verschiet is de aanmeldingstermijn voor de innovatieprijs al geopend. Een innovatie aanmelden kan tot 11 oktober 2021. In aanloop naar deze sluitingstermijn kijken wij met enkele oud-winnaars terug op het proces, hun innovatie en wat het betekent om de RIONEDinnovatieprijs te winnen. In dit bericht blikt Annemarie Schuiling, bedrijfsleider van Drainvast, terug op hun winnende innovatie van 2014: Drainvoeg.

Wie ben je?

Annemarie Schuiling, bedrijfsleider Drainvast
George Stockell, projectleider gemeente Bergen 
Jac van Ham, voormalig eigenaar Drainvast 
Arjan Min, eigenaar aannemersbedrijf Gebr. Min/huidige eigenaar Drainvast

Met welke innovatie deden jullie in 2014 mee?

De Drainvoeg is het resultaat van een zoektocht naar een waterpasserende verharding met een aantal strikte eisen: materiaal dat water goed doorlaat maar geen vuil, een lange levensduur heeft, voldoende stijfheid bezit zonder toeslagstoffen en zonder dat stoffen kunnen uitlogen door het jarenlang gebruik in de buitenruimte. De oplossing werd gevonden in de voeg in plaats van de tegel/steen. En de drainvoeg is her te gebruiken: duurzaam !
De Drainvoeg bestaat uit stevige naaldviltstroken van polypropyleen met een dikte van circa 4 mm en van 8 mm. Het materiaal is langdurig bestand tegen temperaturen  van - 20 tot 60˚C. Door het unieke fabricageproces van het naaldvilt - gepatenteerd door de leverancier - heeft het materiaal een hoge stevigheid zonder dat er toeslagstoffen aan te pas komen. Tijdens vorstperiodes zet het materiaal niet uit, doordat het geen water vasthoudt. De Drainvoeg kan ook gebruikt worden i.c.m. een waterdichte folie als onderlaag om water af te voeren.
Naast de Drainvoeg hebben we in 2014 ook meegedaan met de Drainbrick. Toen zijn we als tweede geëindigd.

Wat is er gebeurd met jullie product na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs 2014?

In de loop der jaren heeft er een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden. De drainvoegen zijn in productie en Drainvast wordt ook steeds vaker in een vroeg stadium bij een project betrokken. Bij Drainvast zijn wij blij met deze rol als adviseur: beter van tevoren de puntjes op de i zetten dan later moeten bijschaven. Behalve in Nederland is Drainvast sinds 2015 actief in het Verenigd Koninkrijk. Onze partner daar is een groothandel in stenen die veelal samen met landschapsarchitecten ontwerpen maakt voor pleinen bij openbare gebouwen, of de aankleding van de openbare ruimte. Doordat de drainvoegen op maat worden gemaakt en dus elk formaat steen waterpasserend kan worden gemaakt, passen de landschapsarchitecten steeds vaker drainvoegen toe in hun ontwerpen.

DrainvoegVergroot afbeelding

Wat maakt(e) Drainvoeg echt innovatief?

De Drainvoeg was en is innovatief omdat het stenen op een geheel nieuwe wijze waterpasserend maakt. Drainvoeg maakt het mogelijk om elk formaat steen waterpasserend te maken. Vervuiling blijft bovenop de voeg liggen en wordt er deels door het verkeer afgereden. Regulier veegonderhoud kan plaatsvinden met de veeg-zuigcombinatie. De naaldviltvoeg is heel fijnmazig dusdanig dat het water doorlaat, maar slib en zand niet naar beneden getransporteerd kunnen worden. De onderliggende fundering blijft dus vrij van vervuiling en buffert schoon water. Een echte oplossing dus voor de huidige en toekomstige klimaat problemen. Eenmaal aangelegd ontstaat een vlak en rustig straatbeeld, wat erg fijn is voor mensen met bijv. een rollator of rolstoel. 

Wat is het leukste dat je mee hebt gemaakt met deze innovatie? In de loop der jaren zijn er veel projecten aangelegd met drainvoegen. Op beurzen is goed te merken dat Drainvast steeds meer een gevestigde naam is geworden. Werd er eerst nogal lacherig gereageerd op de drainvoegen “haha, vloerbedekking” wordt Drainvast steeds vaker voorgeschreven om verharding af te koppelen.

Heb je nog een boodschap of tip voor degene die overwegen om mee te doen met de RIONEDinnovatieprijs?

Als je denkt een innovatie te hebben, probeer dan na te gaan wie er baat heeft bij jouw oplossing. Betreft het een groter gevoeld probleem? En is het een product/oplossing waar op reguliere basis vraag naar is. Of is het slechts toepasbaar in uiterst extreme situaties. Zo zijn er bijvoorbeeld al heel veel innovaties ontwikkeld op het gebied van wateroverlast bij hoogwater zoals zich onlangs in Limburg heeft voorgedaan. Gelukkig doet een dergelijke ramp zich sporadisch voor. Dus vraag je af wat de kans is dat een partij gaat investeren in je innovatie, betreft het een levensvatbaar businessmodel?

Kritiek kan waardevol zijn, laat eens iemand advocaat van de duivel spelen en je allerlei vragen stellen over het product en de toepassing ervan. Vanuit die onbevangenheid krijg je inzichten vanuit een onbevooroordeelde gebruiker, jezelf overtuigen hoef je namelijk niet. 

Blijf door ontwikkelen en innoveren.

Ook enthousiast geworden?

U kunt uw innovatie nog tot 11 oktober 2021, 23:59 uur opgeven voor de RIONEDinnovatieprijs 2022! Bekijk en lees wat de voorwaarden zijn voor deelname. Wij moedigen iedereen met een goed idee - een innovatief product, project, proces of een innovatieve dienst in het stedelijk waterbeheer en de riolering - aan om deze in te sturen.

Een onafhankelijke nominatiecommissie beoordeelt uw inzendingen en de beste drie inzendingen zullen een uitnodiging ontvangen om hun innovatie op de RIONEDdag van 2022 te presenteren aan de rest van de vakwereld!

 

Doe ook mee! En stuur uw innovatie in voor de RIONEDinnovatieprijs 2022.