RIONEDinnovatieprijs 2011 en 2012: Riosonic en Riolift

Elk jaar wordt tijdens de RIONEDdag de RIONEDinnovatieprijs uitgereikt. Met de RIONEDdag 2022 in het verschiet is de aanmeldingstermijn voor de innovatieprijs al geopend. Een innovatie aanmelden kan tot 11 oktober 2021. In aanloop naar deze sluitingstermijn kijken wij met enkele oud-winnaars terug op het proces, hun innovatie en wat het betekent om de RIONEDinnovatieprijs te winnen. In dit bericht blikt Caroline Moons, Directeur van Moons Ingenieurs en dochter van Joop Moons, terug op hun winnende innovaties van 2011 én 2012! 

Wie ben je?

Ik ben Caroline Moons, directeur van Moons Ingenieurs en RioolZorg. Ik ben de dochter van Joop Moons, de oprichter Moons ingenieurs en bedenker van de innovaties.

Mijn vader was een echte uitvinder, een dwarsdenker, kritisch, maar altijd bezig om de branche vooruit te helpen. Ook na kantoortijd was hij vaak aan het bedenken, uitvinden en maken. 
De piepjes van Riosonic® hebben we eindeloos gehoord, vooral ’s ochtends in de weekenden leek een favoriet tijdstip. En de Riolift®, uitproberen tijdens projecten, net zolang tot je die putdeksel met 2 vingers open kreeg!
Proberen, aanpassen en gaan. En vooral praktisch, want je moest er wel wat mee kunnen zonder te veel poespas en poeha. “De oplossing van vandaag is morgen beter”.

In 2014, het kantoor inmiddels in een eigen pand in plaats van in de tuin, werd mijn vader Joop ziek. Ernstig, uitgezaaide alvleesklierkanker met een levensverwachting van 2-4 maanden. Zonder twijfel ben ik in de zaak gestapt. Helemaal van onderaf aan. Vallen, opstaan, elke dag wat beter. In mei 2015 overleed mijn vader en sindsdien run ik de bedrijven. 

Met welke innovatie deden jullie in 2011 en 2012 mee?

In 2011 deden we mee met Riosonic®: een innovatieve manier waarmee we door middel van geluid onderzoek doen naar (foutieve) rioolaansluitingen. Na ons onderzoek is bekend welk lozingstoestel op welk riool loost. We onderzoeken zowel vuilwater- als hemelwaterlozingstoestellen en voeren onderzoeken uit bij elk type rioolstelsel.

En in 2012 we met de Riolift®. Op dat moment waren we al flink in de weer met Riosonic® onderzoeken. Bij het plaatsen van de apparatuur moesten de inspecteurs steeds putdeksels openen. Een flinke belasting voor de rug, schouders en armen. Dat kon handiger dacht mijn vader Joop. En welke kennis is er al... Juist, het hefboomprincipe! Zo is de Riolift® ontstaan: een putdeksel opener met verlengstuk, waarmee je met de kracht van twee vingers een putdeksel kunt openen. 

Wat is er gebeurd met jullie producten na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs 2011 en 2012?

Ik weet nog hoe mijn vader Joop aan het oefenen was voor de presentatie, wij met timers in de hand. Hij was zo trots nadat hij gewonnen had! We krijgen nog steeds veel reacties over die bewuste RIONEDdag, dit maakt mij als dochter van Joop extra trots.
Riosonic® stond nog in de kinderschoenen toen we de RIONEDinnovatieprijs 2011 wonnen, het aantal aanvragen is hierna zeker toegenomen. Inmiddels is het alweer tien jaar geleden en ben ik enorm trots op wat we hebben neergezet. Een betrouwbaar bedrijf met een tof team, super connecties met opdrachtgevers en steeds weer uitdagingen in projecten. Elke dag lerend en niet willen stilstaan, dat zit echt in de familie.
 

Riosonic®Vergroot afbeelding

Riosonic® is onze hoofdtak van sport, we voeren dagelijks onderzoeken uit in heel Nederland. De doorontwikkelingen zijn er zeker, zowel op het gebied van de apparatuur als de toepassing. Momenteel zijn we druk in de weer met een geheel nieuwe doorontwikkeling, waarover binnenkort meer bekend gemaakt wordt.

Na het winnen van de RIONEDinnovatieprijs in 2012 liep het meteen storm met de Riolift®.Veel bestellingen en in de praktijk wordt er ook veel gebruik van gemaakt. De bestellingen zijn er nog steeds. Het is gewoon een heel makkelijk product, waarmee je een handeling die je vaak doet een heel stuk lichter kunt maken.

Wat maakt(e) Riosonic® en de Riolift® echt innovatief?

Alles aan Riosonic® was en is nog steeds innovatief. Daar kan ik heel simpel antwoord op geven!
Het innovatieve aan de Riolift® is dat je met minimale spierkracht een zware putdeksel kunt liften. Ook de puthaak van de Riolift® is innovatief, met draaibare haak en in en uit de putdeksel te haken zonder te hoeven bukken. Eigenlijk zou dit gewoon de standaard moeten zijn. Als werkgever kun je een hoop ruggen ontzien door een simpel gereedschap!

Wat is het leukste dat je mee hebt gemaakt met deze innovatie?

We hebben zoveel bijzondere en leuke projecten meegemaakt. Ook dingen die minder leuk waren, maar wel bijblijven. Zoals met de Riosonic®: een gijzeling met een trekker, kopje onder in een wadi, een universiteitsterrein waar we echt niets konden vinden maar waar uiteindelijk de schoonmaakploeg sop loosde in de terreinkolk, wiethokken, dwa stelsels die leegliepen in de sloot. Eigenlijk maken we elke week bijzondere dingen mee. 
Maar wat mij elke keer blij maakt is dat we lekker bezig zijn. Niet alleen vanachter je tekentafel wat bedenken, maar naar buiten, communiceren, onderzoeken, bewoners betrekken: heerlijk!

Voor de Riolift® zijn de beste momenten toch altijd de beurzen. Daar hebben we de Riolift® standaard opgesteld staan. Staan de bezoekers mooi te kijken als iemand (vooral de andere vrouwelijke collega’s en ik) even die putdeksel verplaatst zonder zichtbare moeite.  
We laten de bezoekers ook altijd zelf de Riolift® proberen en dan merken ze dat het gewoon een praktisch en goed product is.

Heb je nog een boodschap of tip voor degene die overwegen om mee te doen met de RIONEDinnovatieprijs?

Wees jezelf en heb vertrouwen in je eigen kunnen! Je hoeft niet alles te kunnen, als je maar goed bent in dat wat je doet. Vaak liggen de beste oplossingen voor je neus, je hebt alleen een frisse blik nodig om ze te kunnen zien.

Ook enthousiast geworden?

U kunt uw innovatie nog tot 11 oktober 2021, 23:59 uur opgeven voor de RIONEDinnovatieprijs 2022! Bekijk en lees wat de voorwaarden zijn voor deelname. Wij moedigen iedereen met een goed idee - een innovatief product, project, proces of een innovatieve dienst in het stedelijk waterbeheer en de riolering - aan om deze in te sturen.
Een onafhankelijke nominatiecommissie beoordeelt uw inzendingen en de beste drie inzendingen zullen een uitnodiging ontvangen om hun innovatie op de RIONEDdag van 2022 te presenteren aan de rest van de vakwereld!

 

Doe ook mee! En stuur uw innovatie in voor de RIONEDinnovatieprijs 2022.