De verdamping via de dakvegetatie bepaalt voor een groot deel hoe lang het duurt voordat de waterberging in het substraat na een bui weer beschikbaar is. Kruiden en grassen hebben een grotere verdampingsfactor dan sedum. Toch wordt op begroeide daken vaak sedum gebruikt, omdat dit onder moeilijke, droge omstandig-heden langer overleeft dan andere vegetatie. Behalve de substraatlaag kan ook de drainagelaag water vasthouden. De vegetatie kan dit water via plantenwortels benutten of het water kan indirect vanuit de drainagelaag verdampen. Deze verdamping is minder groot dan vanuit het substraat, dus deze berging komt minder snel beschikbaar.

Hoe kleiner de waterberging in de substraat- en drainagelaag is, des te kleiner is de overlevingskans van kruiden en grassen op het dak. Als de vegetatie eenmaal is gestorven, wordt de verdamping van het dak gereduceerd tot de directe verdamping uit het substraat. Voor de hydrologische werking van een groen dak is dus niet alleen de verdamping van het vegetatietype van belang, maar ook de overlevingskans van de vegetatie tijdens droge perioden.Figuur A Karakteristieke verschillen in typen dakafvoer
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel