Bij de uitvoering van beheermaatregelen staat de veiligheid van werknemers en de omgeving voorop. Op deze pagina noemen we enkele belangrijke richtlijnen en voorschriften die u (en de aannemer) in acht moet nemen bij het werken in en om het riool en bij het werken met asbest. Daarnaast vindt u hier links naar onderliggende pagina's met aandachtspunten om de uitvoering zo soepel en redelijk mogelijk te laten verlopen.

Veiligheid

 

Berat: waterafsluiting veilig regelen

Voor alle technieken waarbij personeel het rioleringsobject ingaat, moet de waterafsluiting veilig geregeld zijn. Dit kan door vaste afsluiters dicht te draaien, dubbele gestempelde en gezekerde afsluiters te gebruiken of een zogenaamde Berat te gebruiken. Een Berat is een speciale afsluiter die veilig werken in de riolering mogelijk maakt. Deze kan nodig zijn als er meer dan 40 cm water tegen een gestempelde plaatafsluiter kan komen te staan, dan is de veiligheid namelijk niet meer gegarandeerd.

De Berat-rioolafsluiter is van gegalvaniseerd staal en heeft dubbele rioolbanden. Door de bolle plaat (drukvatprincipe) en de verstevigde lasconstructie is de Berat geschikt voor (te verwachten) hoge tegendruk tot maximaal 4 bar. De rioolbanden kunt u tot maximaal 6 bar vuldruk opblazen en ze garanderen de afdichting tussen de rioolbuis en de afsluiter. In de ruimte tussen de beide banden zitten in het stalen frame verklikkergaten. De afsluiter heeft vier centreerwielen, verstevigde profielen voor het veilig stutten, twee manometers (één voor elke band) en kranen van 1” en 2”. De Berat is standaard uit één stuk vervaardigd en is geschikt voor één maat rioolbuis (keuze: 300 t/m 2.000 mm). Hierdoor is de Berat minder geschikt voor gerelinede buizen. Daarnaast moet in de put voldoende ruimte zijn om de afsluiter met een kraan te kunnen plaatsen. De Berat kan ook in delen worden aangeleverd, zodat de aannemer de afsluiter in de put/buis kan opbouwen.

Asbest 

Houd bij alle beheermaatregelen rond objecten met asbest rekening met de wettelijke voorschriften, ook bij reinigingsactiviteiten waarbij asbestvezels los kunnen komen. Meer informatie vindt u op de kennisbankpagina's over asbestverwijdering en -arbeidsomstandigheden en asbestinformatie.

Meer informatie over de uitvoering

  • Startbespreking: Een bijeenkomst voor de start waarin u met de aannemer het plan van aanpak (of het bestek) doorspreekt en duidelijke afspraken maakt over de communicatie tijdens de uitvoering.
  • Directievoering en toezicht: Door de voortgang in de gaten te houden, kunt u adequaat reageren op onvoorziene situaties.
  • Omgaan met meer- en minderwerk: Aanwijzingen in de UAV en de RAW Standaard en het belang van documentatie.
  • Meer- en minderwerk bij rioolreiniging verrekenen: Handvatten om meer- en minderwerk bij rioolreiniging te verrekenen, met aandacht voor de hoeveelheid verwijderd slib, het verrekenen met inspectiebeelden volgens NEN-classificatie en met staffels, en verrekenprijzen.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel