Gezien de dynamiek van afvalwaterlozingen die in het buitengebied kan optreden, is het interessant om voorzieningen flexibel te kunnen aanpassen. We zijn steeds beter in staat kleinschalig en modulair te bouwen. De innovaties op het gebied van meten en regelen helpen daarbij. Maar de technische ontwikkelingen zijn nog onzeker. Zo is al sprake van een ‘afvalwatermachine’ op woningniveau. Maar is die machine wenselijk, komt die er en zo ja wanneer? En op welke schaal zijn energie en grondstoffen effectief terug te winnen of nieuwe stoffen uit het afvalwater te verwijderen? 

Houd de technologische innovaties in binnen- en buitenland dus in de gaten. Zoek bij buitenlandse oplossingen altijd aansluiting bij de Nederlandse situatie: wat zijn de beleidskaders en welke historie kent de aanpak van lozingen in het buitengebied? De oplossing moet natuurlijk wel geschikt zijn voor uw gebied.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel