Aandachtspunten bij infiltratievoorzieningen
  • Beperk het aantal verschillende infiltratiesystemen. Uit beheeroogpunt is het wenselijk niet te veel verschillende infiltratiesystemen toe te passen. Het beheer van verschillende systemen kost veel moeite, zeker als elk systeem een ander beheerregime kent. Toepassing van verschillende soorten systemen in één wijk (bijvoorbeeld een combinatie van wadi’s, infiltratiekratten en hemelwaterriolen) vergroot de kans dat de beheerder en bewoners vergissingen maken.
  • Voorkom dat het systeem te ingewikkeld wordt. Leg bij voorkeur maximaal drie leidingen ondergronds aan: voor afval-, hemel- en grondwater. Meer leidingen vergroten de kans op verkeerde aansluitingen. Overigens kan ook bij weinig leidingen het systeem ingewikkeld worden. Dan is het minder duidelijk hoe het systeem werkt of zou moeten werken, en dat werkt fouten in de hand.
  • Leg de ontwerp- en aanleggegevens van de voorziening goed vast. Tot op heden is het ontwerp van infiltratievoorzieningen niet gestandaardiseerd. Bovendien is het ontwerp afhankelijk van de locatie. Daarom moeten beheerders ontwerpgegevens, de revisie van de aanleg, eventuele nulmetingen, opleveringsinspecties en uitgevoerd onderhoud goed vastleggen. Alleen op basis van die gegevens kunt u het functioneren van een voorziening beoordelen.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel