Eigenaren hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de verwerking van neerslag op hun perceel. Door zo veel mogelijk de neerslag op eigen terrein vast te houden, te infiltreren of vertraagd af te voeren, wordt het openbare systeem ontlast. Groene daken zijn daarbij niet hét antwoord op klimaatverandering of wateroverlast. Vergroening van daken is slechts een van de mogelijke maatregelen uit een heel scala van kleinschalige maatregelen die kunnen bijdragen aan een beter stedelijk klimaat. Andere mogelijkheden zijn het ‘ontstenen’ van tuinen en het vergroten van waterberging en infiltratie op particuliere percelen. Net als groene daken dragen de effecten daarvan ook bij aan de waterhuishouding, biodiversiteit, beleving en verkoeling rond bebouwing.

Perceeleigenaren hebben belang bij praktische informatie over aanleg, beheer en onderhoud, betrouwbare producten en goede leveranciers en uitvoerders. Hiervoor zijn methoden nodig om de kwaliteit en eigenschappen van producten te beoordelen en een erkend kwaliteitslabel voor leveranciers en uitvoerders, zoals Groenkeur en Leven op Daken.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel