Flowsand, brekerzand met sponswerking

Dordrecht en Aquaflow bv

Door een nieuw type bestratingszand zakt hemelwater makkelijker weg in versteend gebied. Regulier brekerzand is door Aquaflow bv voorzien van een toevoeging waardoor het, net als een spons, hemelwater opneemt. De jaarlijkse afstroming naar kolken halveert, verdroging wordt tegengegaan en energie (pompen) bespaard. Dordrecht heeft een straat met flowsand ingeveegd en meet in de praktijk.

Bekijk de volledige inzending

De reacties die wij ontvangen op deze inzending zullen wij hieronder plaatsten mét vermelding van uw naam.

De reactie van Nan Zevenhek (11 december 2019): Is bekend in hoeverre de eigenschappen behouden blijven na een aantal jaren. Waarbij straatvuil zich ophoopt in de voegen van de tegels, tussen het flowsand?

De reactie van Ad de Groot van Aquaflow BV, (19 december 2019): De invloed van vervuiling van de bovenlaag na enkele jaren is verwaarloosbaar op het eindresultaat op jaarbasis, omdat er zo weinig tijd nodig is totdat de voeg verzadigd is. 
Een voeg in vervuild straatwerk is na ongeveer 2 minuten verzadigd, weliswaar veel langer dan bij een nieuwe flowsandvoeg, maar het is nog steeds heel kort. Het hoeft dus maar even te regenen en dan is de voeg al verzadigd, waarna het opgenomen water langzaam wordt afgegeven aan de straatlaag eronder. 

Alle Inzendingen