Clostana: rioolinspecties in de Cloud

Gemeente Roosendaal en DataQuint

In een tijdperk waarin digitalisering een steeds prominentere plaats inneemt en we overspoeld worden met informatie wil de rioleringsbeheerder op een effectieve en efficiënte manier omgaan met alle informatie die beschikbaar is. De resultaten van rioolinspecties zijn een belangrijk onderdeel om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om het rioleringsstelsel in de gewenste conditie te houden.

Clostana: rioolinspecties in de CloudVergroot afbeelding

Bekijk de volledige inzending

De reacties die wij ontvangen op deze inzending zullen wij hieronder plaatsten mét vermelding van uw naam.

De reactie van Peter Wonink van Roelofs, (9 november 2021): Het zichtbaar maken van rioolinspecties in de cloud en verzorgen van de uitwisseling van deze data en uitvoering gerelateerde zaken tussen opdrachtnemer en opdrachtgever kan van grote toegevoegde waarde zijn voor gemeenten.  Het is echter niet nieuw en daarom zeker ook geen innovatie! Het product bestaat al vele jaren, is bij verschillende gemeenten in gebruik en naar grote tevredenheid. Het product waarop ik doel is Mapkit en wordt gemaakt door Rolsch Assetmanagement.
In combinatie met Rasmariant, voor risico gestuurd beheer van vrij verval riolen, kan het complete (cyclische) rioolbeheer voor en met gemeenten vorm worden gegeven. Daarbij kan het gemeentelijk beleid worden verwerkt in instellingen, wordt managementinformatie terug geleverd en is er door de koppeling met Mapkit een directe link met buiten. Ook deze combinatie bestaat al vele jaren. 
Door de recente uitbreiding van Rasmariant met een bodemdalingsmodule wordt op basis van zettingen (Satellietdata) bepaald hoe de verloren berging zich in stelsel ontwikkelt. Dit vormt mede de basis voor de vervangingsplanning in zettingsgevoelige gebieden. Daarmee is Rasmariant de enige tool in Nederland (en ver daarbuiten) die risico gestuurd, op basis van kwaliteit (tijdsafhankelijk) en op basis van maaivelddaling (eveneens tijdsafhankelijk) een vervangingsplanning voor de komende decennia kan berekenen.

Alle Inzendingen