Principe van de methode

De reparatiering bestaat uit drie losse onderdelen: een rubberen afdichtingsmanchet van circa 40 cm lang en twee stalen spanbanden. De spanbanden plaatst u handmatig aan beide zijden van het schadebeeld, waarbij de rubberen afdichtingsmanchet zich tussen de stalen spanbanden en de bestaande leidingwand bevindt. Een spaninrichting drukt de spanbanden tegen de leidingwand, waardoor een waterdichte afsluiting ontstaat. De spanbanden bestaan in verschillende afmetingen. Afhankelijk van de afmeting dekt de ring 10 tot 80% van de rubberen manchet af.

Uitvoeringsaspecten

Uitvoeringsduur

Afhankelijk van het aantal reparaties per rioolstreng en de diameter van de leiding kunt u ongeveer vijf ringen per dag aanbrengen.

Te gebruiken materiaal en/of materieel

Roestvaststaal en NBR-, SBR- of EPDM-rubber.

Toepassingsgebied

De methode is toepasbaar in riolen met lekkende of openstaande voegen. De riolen moeten een diameter hebben tussen 800 en 2.600 mm, eivormige riolen vanaf 700/1.050 mm. Voor eivormige riolen zijn speciale ringen ontworpen die een versteviging (tegen het doorbuigen) hebben.

Toepassingsbeperkingen

  • Verwijder vooraf zorgvuldig wortels en overige obstakels.
  • De ring is net zo bestand tegen wortelingroei als de lokale kousmethode.
  • Bij een hoge grondwaterstand ontstaat een hoge waterdruk, waardoor het rubber naar binnen gaat hangen. Bij reiniging kan het rubber dan beschadigen.
  • De ringen moet u op voldoende overspanning zetten in verband met het 'vloeien' van het rubber in de tijd.

Levensduur en garantie

Vul het behandelde riool met water en controleer de waterstand in de rioolputten. Daarna kunt u de reparatie op waterdichtheid controleren. Met visuele inspectie kunt u het eindresultaat beoordelen. Deze reparatie verlengt de levensduur van het riool, de restlevensduur is middellang.

Principeschets

Figuur A Principeschets reparatiering in toegankelijke riolen Vergroot afbeelding

 

 

 

 

 

 

Link naar de landelijke open standaard GWSW:

AquaringPlaatsen 

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel