Principe van de methode

De stalen manchet is 40 tot 50 cm lang. Aan de buitenkant is de manchet geheel voorzien van rubber. Daarnaast kunt u aan het uiteinde ook zwelrubber plaatsen in de aanwezige sparing. Breng de reparatiemanchet aan op een packer. Positioneer de packer onder controle van een videocamera met een lier of een robot op de juiste plaats. Vergroot de packer onder luchtdruk, waardoor de manchet zich tegen de wand aan drukt. Zo ontstaat een waterdichte verbinding. Sommige manchetten hebben een traploze slotconstructie waardoor een optimale compressie van de rubberen afdichtingsnoppen ontstaat. Sommige manchetten hebben een rubberflap die 10 cm langer is dan de stalen manchet. Hierdoor kunt u meerdere manchetten aan elkaar koppelen om langere schadebeelden te repareren.

Uitvoeringsaspecten

Uitvoeringsduur

Afhankelijk van het aantal reparaties per rioolstreng kunt u ongeveer zes tot tien manchetten per dag aanbrengen.

Te gebruiken materiaal en/of materieel

Roestvaststaal met NBR-, SBR- of EPDM-rubber.

Toepassingsgebied

Deze methode is geschikt om lokale schadebeelden te repareren, zoals grote lekkages, scheuren en voegverbindingen. De riolen moeten een diameter hebben tussen 160 en 700 mm. Voor grotere diameters zie Reparatiemanchet in toegankelijke riolen.

Toepassingsbeperkingen

  • Zonder voorbewerking kunt u deze methode niet gebruiken bij radiale verplaatsingen groter dan 10 mm en hoekverdraaiingen groter dan 5 graden.
  • Verwijder vooraf wortelschermen en overige obstakels zorgvuldig.
  • De ring is net zo bestand tegen wortelingroei als de lokale kousmethode.

Levensduur en garantie reparatieringen

Vul het behandelde riool met water en controleer de waterstand in de rioolputten. Daarna kunt u de reparatie op waterdichtheid controleren. Met visuele inspectie kunt u het eindresultaat beoordelen. Deze reparatie verlengt de levensduur van het riool, de restlevensduur is hoog.

Principeschets

 

Figuur A Principeschets van het (inwendig) invoegen van een reparatiemanchetVergroot afbeelding

 

 

 

 

 

 

Link naar de landelijke open standaard GWSW:

ManchetPlaatsen 

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel