Bij recreatie in, op of rond stadswater is het risico op maag-darm-, luchtweg- of huidklachten groot (zie figuur A).

Figuur A Gezondheidsrisico’s bij recreatie in, op of langs stadswater (Bron: RIVM, bewerkt door Stichting RIONED)Vergroot afbeelding

Gezondheidsrisico's

In stadswater (of zwemwater) kan ontlasting terechtkomen van zwemmers, vogels of honden, of via hemelwateruitlaten en/of overstorten. Als mensen hiermee in contact komen, kunnen ze ziek worden. Dat geldt ook voor het recreëren in water dat is verontreinigd door blauwalgen. Honden kunnen zelfs doodgaan als ze in met blauwalgen verontreinigd water zwemmen. Daarnaast kunnen recreanten in stadswater last krijgen van bloedzuigers of van parasieten die in slakken of watervogels leven en die zwemmersjeuk veroorzaken.

Als mensen worden blootgesteld aan leptospirose in stadswater, kunnen ze de ziekte van Weil krijgen. De ziekte van Weil ontstaat door bacteriën die via de urine van ratten in het water en vervolgens in het menselijk lichaam terechtkomen. De ziekte kan leiden tot verlies van lever- en nierfuncties, hersenvliesontsteking, longbloedingen en soms zelfs tot de dood.

Ziekte van Weil bij triatleten

In 2016 werden in Utrecht drie triatleten met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze de ziekte van Weil hadden opgelopen, vermoedelijk na het zwemmen in een riviertje.

Ook (illegale) lozingen van mest of drugsafval in het oppervlaktewater kunnen een bedreiging vormen. Maar de locaties daarvan zijn niet te voorspellen, wat een doelmatige aanpak lastig maakt.

Maatregelen

Het is niet doelmatig om leptospirose in water te meten, het is wel belangrijk om ratten te bestrijden in de omgeving waar mensen in water recreëren. U kunt het best recreatie op locaties waar het onveilig is (zoals nabij overstorten, rwzi’s, hemelwateruitlaten en andere soortgelijke verontreinigingsbronnen) ontmoedigen en aangeven dat het veel veiliger is om in officieel aangewezen zwemwater te recreëren.

Meer informatie

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel