Naar Buiten
  Hilde Niezen

Naar buiten: het land uit

Publicatiedatum 12 april 2022

In de rubriek ‘Naar buiten’ doet directeur Hilde Niezen verslag van haar werkbezoeken in het land. Of het buitenland, zoals in deze tweede aflevering. Eind maart was ze in Antwerpen te gast op de VLARIO-dag, de Belgische RIONEDdag. Een uitstekende manier om met de Vlaamse waterwereld kennis te maken, wat techniek op te snuiven en te netwerken.


Vlaamse gastvrijheid

Op dinsdag 28 maart was ik bij een mooi evenement: de VLARIO-dag in de Antwerpen Expo, georganiseerd door onze Vlaamse zusterorganisatie VLARIO. Traditiegetrouw vindt voorafgaand aan deze dag een diner voor genodigden plaats en ik behoorde tot de gelukkigen die daar mochten aanschuiven. Zo kon ik kennismaken met veel mensen uit de Vlaamse waterwereld, die net zo veel verschillende organisaties kent als de onze, en met een Luxemburgse collega. Dat onder het genot van een uitstekend diner met een interessante presentatie van de burgemeester van Genk. Vlaamse gastvrijheid, daar kunnen wij in Nederland zeker nog van leren.

Overeenkomsten en verschillen

De volgende ochtend trapte de VLARIO-dag af met een plenair deel waaruit bleek dat Vlaanderen en Nederland elkaar kunnen inspireren. Zo is in Nederland bijna iedereen op de riolering aangesloten en heeft Vlaanderen daar nog werk te doen. Maar in Vlaanderen is men weer veel verder met hergebruik van hemelwater en moet iedere nieuwe woning een hemelwatertappunt hebben voor was- of toiletspoeling. Kijk het webinar Hemelwater, de Vlaamse aanpak van 7 oktober 2021 terug voor meer informatie.

Maar er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. De belangrijkste overeenkomst is de samenwerking. Net als in ons Deltaprogramma werken in Vlaanderen alle overheden en partners samen in een Blue Deal. Die integraliteit, daar kunnen wij overigens nog wel iets van leren. Want naast doelen op het gebied van wateroverlast, droogte en waterveiligheid pakt men hier ook meteen biodiversiteit en CO2 mee en worden landbouw en natuur gezien als een deel van de oplossing. Een heldere visie, al is ook in Vlaanderen de praktijk soms weerbarstig.

Netwerken op de beursvloer

Na het plenaire deel was er een beurs waar ik als nieuweling in het technische deel van het vak eens kon rondkijken in de wereld van buizen, inspectiecamera’s en putdeksels. Leuk om, onder het genot van een uitgebreid lunchbuffet, ook die wereld te verkennen. Voor de Vlaamse bezoekers was het een mooie gelegenheid om na de tweede coronawinter op rij hun collega’s weer eens in levenden lijve te ontmoeten en spreken. Ik kijk nu al uit naar onze RIONEDdag op 16 juni in Utrecht. U toch ook?
 

Oproep: nodig me uit!

Hebt u een interessant project of verhaal over stedelijk waterbeheer? In de rubriek ‘Naar buiten’ wil ik ons mooie vakgebied in de volle breedte in beeld brengen. Wat speelt er bij u, waar bent u trots op? Laat het me weten, ik kom graag bij u op bezoek. Stuur een mail naar: info@rioned.org onder vermelding van ‘Naar buiten’. Wie weet tot binnenkort!
Meer Naar Buiten