Opinie Hugo Gastkemper

Twan

Publicatiedatum 04 juli 2019
Opinie - Hugo Gastkemper

De Wageningse kunstenaar Twan de Vos gaf beeld aan het werk van Stichting RIONED. In juni viel zijn hart plotseling stil, 57 jaar oud.

Voor Stichting RIONED was Twan het bekendst om het linnen tasje ‘goed riool – gezonde zaak / goed riool – droge voeten’. Om de riolering onder de aandacht te brengen van het brede publiek, moet je laten zien wat het stedelijk waterbeheer toevoegt aan ons leven. Twan verbeeldde de lol van het riool met iemand die doortrekt of met blote voeten op een kolk staat.


Figuur A Twans tasje, ene kant en andere kant

Het inschakelen van een kunstenaar was 18 jaar geleden totaal nieuw voor ons vakgebied en, zoals het een goede kunstenaar betaamt, was Twans werk niet onomstreden. Voeten zien er in het echt niet zo uit en wie gaat blootsvoets op het koude ijzer staan? Is het kunst of een kindertekening? Raakt hij de kern van het vak of slaat hij precies mis? Feit is dat velen enthousiast reageerden op zijn werk en letterlijk met zijn werk wegliepen. Bijvoorbeeld op VNG-congressen, waar we de tasjes bij honderden aan bestuurders uitdelen. Tot mijn vreugde vooral ook positieve reacties van vrouwen. De sector van de viezigheid en de ondergrond reikt iets moois en leuks aan!

Twans hart ging uit naar de mens. Al zijn werk is met mensen en gaat over mensen. De waterketen op een handdoek van Stichting RIONED toont hij met een mannetje dat vuil uit het water plukt.


Figuur B Twans handdoek


Figuur C Twans karaf

Extreme regen is verbeeld met een verliefd stelletje in een ondergelopen straat. Met kenmerkende humor noemde hij deze zeefdruk ‘Een goede bui’. De karaf voor 25 jaar Stichting RIONED tooide hij met een band die muziek maakt met instrumenten van rioolonderdelen.

Twan de Vos heeft de riolering geweldig verbeeld. Hij leeft voort in zijn werk.

Hugo Gastkemper

Alle opinies