Opinie Hugo Gastkemper

Stichting RIONED: Huis van de vakwereld

Publicatiedatum 06 december 2021
Opinie - Hugo Gastkemper

Stichting RIONED is van en voor de professionals in het stedelijk waterbeheer. We willen het huis van de vakwereld zijn. Het hoe en wat hebben we in een figuur gezet.

Huis van de vakwereld stedelijk waterbeheer en de rol van Stichting RIONED.
Huis van de vakwereld stedelijk waterbeheer, de rol van Stichting RIONEDVergroot afbeelding

Dragende laag: standaarden en vernieuwing

Er staat veel in deze figuur. Ten eerste dat we van en voor de vakwereld zijn. Als  sector moeten we voor alles onze eigen zaken op orde hebben. Dat is het fundament waarop we bouwen en van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij. De dragende laag die Stichting RIONED biedt, bestaat uit onze drie standaarden voor respectievelijk de functies in de vakwereld, de vakkennis en de gegevensuitwisseling. Verder werken we aan het op peil houden van de randvoorwaarden (governance) en geven we impulsen aan vernieuwing en aanpassing van het vak. Het ontwikkelen en onderhouden van de standaarden stopt nooit en vergt het grootste deel van de mensen en middelen van Stichting RIONED. Kenmerkend voor het fundament is dat het altijd is te gebruiken, ongeacht de aard en prioriteit van de behoeften van de samenleving. Van buitenaf is het fundament niet of nauwelijks zichtbaar en zijn we als professionals onderling bezig; vakkundig, betrokken en met aandacht van en voor elkaar.

Tussenlaag: gesprek met het publiek

Het brede publiek ziet het dagelijkse werk niet en rekent op afvoer van vuil water zonder aantasting van gezondheid en milieu en op verwerking van regenwater zonder natte voeten. Bewoners en bedrijven tonen hun vertrouwen in het stedelijk waterbeheer door de rioolheffing te betalen, toch elk jaar een aardig bedrag. Als vakgebied moeten we beseffen dat we ten dienste staan van de samenleving. We moeten voortdurend in dialoog zijn over nut en noodzaak, wie doet wat, maatregelen, nieuwe wensen, afstemming met andere activiteiten en benodigde middelen. Stichting RIONED stelt daarvoor op allerlei manieren (basis)informatie beschikbaar. We laten zien hoe het werkt, expliciteren de keuzes die je kunt maken en maken ons sterk voor het belang van stedelijk waterbeheer. Steeds op basis van inhoud en streven naar kwaliteit. Ons gesprek met bewoners, scholieren, studenten, eigenaren en bestuurders vormt de tussenverdieping.

Toplaag: vakdoelen en maatschappelijke opgaven

De bovenste laag bestaat uit de topdoelen van het vakgebied. Het begon bij gezondheid en droge voeten. Eind jaren zestig kwam milieubescherming erbij en in dit millennium klimaatverandering en circulariteit. Het dak springt het meest in het oog. Hier concentreren zich de discussies waar we naartoe gaan. Ook ontleent het vakgebied zijn bestaansrecht aan de maatschappelijke opgaven. Tegelijk sta je er als professional in weer en wind, wat je bijvoorbeeld merkt als je ruimte nodig hebt voor waterberging of in gesprek komt over de acceptatie van overstromingen.

Persoonlijke betekenis

Het Huis van de vakwereld zegt ook iets over mij en over de wijze waarop ik van toegevoegde waarde heb willen zijn. Over hoe ik als bestuurskundige gewerkt heb in een omgeving van ingenieurs, over de verbondenheid van het vak en de samenleving, en over het samenspel tussen professional, bewoner en bestuurder. Boeiend daarbij vind ik de spanningen van onbegrensde wensen versus beperkte mogelijkheden, tussen vernieuwing en zorg voor het bestaande en tussen de lineaire ingenieurswereld en de meanderende maatschappij. Die spanningen lossen zich nooit op, maar veranderen wel door nieuwe inzichten, opgaven en mogelijkheden. De rol van Stichting RIONED is om dit inzichtelijk, toepasbaar en behapbaar te maken. En onder dit alles ligt het begrip voor het werk van de stedelijk waterbeheerder. Als je daarbij vanuit Stichting RIONED concrete steun en morele bemoediging hebt gevoeld, is mijn missie geslaagd.

Hugo Gastkemper
Reageren? Graag! Via LinkedIn, e-mail of telefoon: 0318 – 631 111.

Alle opinies