Gemeentelijke opdracht voor klimaatbestendig inrichten buitenruimte

Vanuit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie hebben gemeenten de opdracht om de buitenruimte klimaatbestendig in te richten. Hieraan geven zij onder andere invulling door het aanleggen en beheren van systemen voor het verwerken van hemelwater (inzamelen, tijdelijk bergen en laten infiltreren), het aanvullen van de grondwatervoorraad om verdroging tegen te gaan en het af- en aanvoeren van grondwater (gericht op het stabiel houden van het grondwaterpeil). Voor deze activiteiten zijn goede voorzieningen nodig; voorzieningen die door een goed ontwerp en door goed beheer langdurig functioneren, lange tijd hun capaciteit behouden en de omgeving niet hinderen.

Invloed infiltratie- en drainagesystemen op de omgeving

De effecten van infiltratie- en drainagesystemen op de omgeving worden regelmatig onderschat. Een ingreep in het (grond)waterregime heeft niet alleen een lokaal effect, maar heeft vaak ook invloed op de wijdere omgeving. Of een voorziening daadwerkelijk goed functioneert, hangt vooral af van de bodemeigenschappen op de plek waar de voorziening ligt en de omgeving.

Doorlatendheid bepalend voor functioneren infiltratie- en drainagesystemen

De doorlatendheid van de bodem is een van de bepalende factoren voor het dimensioneren van infiltratie- en drainagesystemen. Daarnaast is de doorlatendheid van de bodem bepalend voor het functioneren van infiltratie- en drainagesystemen. Inzicht in doorlatendheid is dus van groot belang als u plannen maakt voor hemelwaterinfiltratie of grondwaterdrainage. De ontwerp-, onderzoeks- en beheeraspecten van deze systemen komen in verschillende delen van de kennisbank aan de orde (zie figuur A).

Figuur A Doorlatendheidsonderzoek voorafgaand aan andere onderdelen uit de kennisbank Vergroot afbeelding

Doel van dit onderdeel 

Het onderdeel Doorlatendheidsonderzoek behandelt onderzoeksmethoden om de doorlatendheid van de bodem te bepalen. Het biedt inzicht in:

  • het begrip ‘doorlatendheid’;
  • de wijze waarop u voor verschillende situaties de juiste methode kiest om de doorlatendheid te bepalen;
  • de werking van doorlatendheidsmetingen.

Hiermee geeft dit onderdeel u handvatten om doorlatendheidsonderzoek uit te (laten) voeren en de resultaten ervan beter te kunnen beoordelen.

Heeft u suggesties? Laat het ons weten!

Stuur uw suggestie.
Vorige artikel Volgende artikel