Tijdens de meetperiode (een jaar) vond alleen correctief onderhoud aan de meetpunten plaats. Er was geen reguliere bezoekfrequentie. Bij constatering van een probleem in de meetgegevens volgde een onderhoudsbezoek.

Problemen waren er met verschillende debietmeters. De nieuwe debietmeter in het transportriool is al genoemd (zie Realisatie). Verder had een bestaande debietmeter bij een groot waterschapsgemaal veel problemen. Dit was eveneens een debietmeter in een deels gevulde leiding. Bij deze meter zijn ook meerdere maanden aan data verloren gegaan. Verder voldeed de debietmeting in de effluentleiding van de rwzi niet.

Leerpunt: Pas bij voorkeur geen debietmetingen in deels gevulde leidingen toe. De techniek hiervoor is vaak niet voldoende betrouwbaar en robuust.

Overig correctief onderhoud op locatie betrof:

  • reparatie falende luchtdrukcompensatie van meerdere niveaumeters;
  • vervanging zogenaamd waterdichte, maar verdronken systeemkoffertjes (deze koffertjes met datalogger en communicatieapparatuur bevonden zich onder het putdeksel);
  • correctie verwisselde aansluitingen van niveaumeters op de datalogger;
  • vervanging defecte batterij;
  • schoonmaken vervuilde neerslagmeter.

Leerpunt: Laat neerslagmeters periodiek preventief reinigen. Reken op eens per maand.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel